Дoгађаjи

12.04.2024.

На сајму у Краљеву 60 фирми понудило 500 слободних послова

У Дому Војске Србије у Краљеву 10. априла је одржан Сајам запошљавања, на ком је 60 компанија понудило преко 500 слободних радних места у текстилној, металској, дрвно-прерађивачкој и ауто-индустрији, трговини, угоститељству и туризму, а приметна је потражња била и за кадровима у области здравства и социјалне заштите.

Сви заинтересовани незапослени Краљевчани имали су прилику да директно од представника  компанија сазнају више о њиховим кадровским потребама и условима рада, а међу послодавцима су на сајму биле и 4 високообразовне установе из Краљева, Врњачке Бање, Чачка и Крагујевца.

Штандове послодаваца су обишли директорка Филијале за запошљавање Краљево Снежана Прелић, градоначелник Краљева Предраг Терзић, директор Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа Звонко Туфегџић и руководилац Школске управе Бојана Маринковић, како би се упознали са њиховим потребама за радном снагом.

Градоначелник Терзић се у име Града Краљева захвалио представницима краљевачке Филијале НСЗ на дугогодишњој успешној сарадњи, подсетивши да локална самоуправа кроз буџет већ годинама уназад издваја финансијска средства, која удружује са средствима НСЗ, намењена спровођењу мера активне политике запошљавања, пре свега за реализацију програма Самозапошљавања, Стручне праксе и Јавних радова, за шта је ове године опредељено око 12,5 милиона динара.

Директорка Прелић је истакла да Национална служба у Краљеву веома успешно организује сајмове запошљавања већ више од 20 година. Према њеним речима, тренутна укупна потражња за радном снагом одсликава стање краљевачке привреде, а највише су тражени производни радници, радници у металској индустрији, трговини и конфекцији, као и електричари, радници у области грађевинарства, прераде дрвета, банкарства, осигурања и туризма, што је, како је нагласила, заиста широк спектар понуде.

Подршку краљевачкој Филијали НСЗ пружио је и директор Регионалне привредне коморе Краљево Звонко Туфегџић, који је истакао успешну заједничку сарадњу на обезбеђивању квалификоване радне снаге која данас представља, како је поручио, један од највећих проблема за раст привреде, не само у Краљеву, већ и у читавој Србији.

Челница Школске управе Краљево Бојана Маринковић је такође говорила о дугогодишњој успешној сарадњи социјалних партнера на локалу, чији је циљ да матуранте, било да се ради о основцима или средњошколцима, повеже са тржиштем рада.

- Важно је што су данас овде и факултети, па матуранти могу да се упознају са њиховим наставним планом и програмом и да, кроз разговор са послодавцима, стекну слику о могућностима запошљавања - рекла је Маринковићева и истакла важност развоја дуалног образовања, односно ученичке праксе код послодаваца.

На манифестацији су своје наставне програме, као и нове смерове, представили Факултет за машинство и грађевинарство, Факултет за хотелијерство и туризам, Академија струковних студија косовско метохијска и ИЦЕПС (Висока струковна школа-Интернационални центар за професионалне студије), па је догађај био одлична прилика да се ученици завршних разреда средњих школа упознају са условима студирања, али и са могућностима за запослење након студија.

Филијала Краљево НСЗ је у оквиру сајма организовала за послодавце представљање актуелних јавних позива и конкурса за програме олакшица при запошљавању.