Дoгађаjи

13.11.2023.

На Сајму у Куршумлији компаније тражиле 70 радника

У организацији Филијале Прокупље Националне службе за запопшљавање 9. новембра је одржан Сајам запошљавања у Куршумлији, у просторијама ресторана Него, на ком је 12 послодаваца огласило потребе за запошљавањем око 70 нових радника. Поред десет послодаваца са територије Куршумлије, незапосленима су се на овом сајму представиле и компаније „Леони“ из Прокупља и „Кромберг&Схуберт“ из Крушевца.

Велики број незапослених, њих преко 400 који су посетили манифестацију, могао је да током непосредне комуникације са представницима послодаваца добије све релевантне информације о слободним радним местима, могућностима запошљавања и условима рада, као и да одмах аплицира за неки од понуђених послова.

Једна од незапослених која је била заинтересована за неколико радних места је и Слађана Смиљковић из села Жуч, која је појаснила да је своју радну биографију предала код 3 послодавца за 4 радна места, односно да је конкурисала за послове помоћног радника у кухињи и собарице у Специјалној болници за рехабилитацију „Пролом Бања“, за радника у производњи у компанији „Леони“ и за геронтодомаћицу у Удружењу особа са инвалидитетом Куршумлије.

-  Иако сам по занимању помоћник конфекционара, имам преко 13 година радног искуства на различитим пословима. Спремна сам да радим и Сајам запошљавања је одлична прилика за оне који траже посао. Мој највећи проблем је превоз из удаљеног села из ког нема редовне аутобуске линије која би ми одговарала за посао. Због тога је тешко наћи посао ако се живи у оваквим селима и многи становници села имају сличне проблеме – објаснила је Смиљковићева.

На Куршумлијском Сајму запошљавања по први пут је учествовала релативно млада фирма, наменска индустрија „Борбени сложени системи“, која је привукла велику пажњу незапослених посетилаца. У овој фирми највише је заступљена обрада метала у производњи војних возила, због чега су на сајму највише тражили раднике техничких занимања, од машинских инжењера до машинских техничара, заваривача и бравара.

- И до сада смо са Националном службом успешно сарађивали при запошљавању радника на појединим позицијама, због чега смо у сталном међусобном контакту. Код нас је стално отворен конкурс за нека занимања и постоји велика заинтересованост за запослење код нас. То се видело и на овом сајму, где смо имали прилику да директно поразговарамо са људима, представимо нашу фирму и одговоримо на сва њихова питања. Данас нам је око 30 лица предало пријаве за посао - рекао је Драган Луковић, технички секретар ове компаније.

На евиденцији Националне службе за запошљавање за подручје Општине Куршумлија налази се 1.800 незапослених, што је за 270 мање него пре годину дана, а 830 мање у односу на исти период пре 5 година. У локалној НСЗ кажу да су послодавци веома заинтересовани за сарадњу са њима и да редовно у великом броју учествују у свим јавним позивима који се тичу активних мера запошљавања.