Дoгађаjи

19.04.2024.

На Сајму у Ужицу 18 фирми тражило 220 радника

Сајам запошљавања који је јуче одржан у Ужицу, окупио је 18 послодаваца из Ужица, Севојна, Чајетине и Пожеге, који су огласили потребу за запошљавањем 220 радника различитих образовних профила и степена стручности. У понуди су била занимања из машинства, грађевинарства, електро струке, прехрамбене технологије, графичког дизајна, економије, саобраћаја, администрације и текстилства.

Према речима директорке ужичке Филијале Националне службе за запошљавање Зорице Милошевић, НСЗ је Сајам запошљавања одавно препознала као одличан начин запошљавања незапослених лица, с обзиром на то да незапослени истовремено могу остварити контакте са већим бројем послодаваца.

- Велики одзив послодаваца и незапослених биће одличан показатељ да је одржавање овакве манифестације у нашем граду оправдано и пожељно. Национална служба је прошле године организовала два сајма запошљавања у Пожеги и Бајиној Башти, уз присуство укупно 990 лица, а након шест месеци од њиховог одржавања, 333 незапослена су остварила неки вид радног ангажовања. У односу на прошлу, ове године је већа потреба за инжењерима грађевинске, машинске и електро струке, а у још повољнијем положају су инжењери који имају одређене лиценце за обављање послова - казала је Милошевићева.

Она је додала да је на тржишту присутна дефицитарност доктора медицине, правника са положеним правосудним испитом, професора физике, математике, техничких и свих машинских и електро предмета у средњим школама техничког усмерења. Како је истакла, константно су отворене позиције и за све профиле угоститељске струке - конобаре, куваре, помоћне куваре, као и роштиљџије и пица мајсторе за којима је нарочито изражена потреба на подручју Златибора.

Национална служба за запошљавање је почетком априла расписала 12 јавних позива за реализацију програма и мера активне политике запошљавања. С тим у вези, незапослени и послодавци су позвани да аплицирају за програме самозапошљавања, стручне праксе и приправништва, као и за програм стицања практичних знања.

- Имамо актуелна три јавна позива која се односе на подстицаје запошљавању особа са инвалидитетом, а велика заинтересованост већ годинама уназад влада и за програм обуке на захтев послодавца, за различите нивое квалификација и врсте образовања – додала је Милошевићева.

Члан Градског већа Слободан Кузмановић је објаснио да је, на основу Локалног акционог плана запошљавања за период од 2024. до 2026. године, за спровођење мера запошљавања у 2024. години Град Ужице издвојио 12 милиона динара, што заједно са средствима Министарства за рад износи укупно 23 милиона и 900.000 динара.

- За самозапошљавање смо издвојили највише средстава и планирано је да ова средства искористи око 40 незапослених лица. Реализоваћемо и програм запошљавања лица са инвалитетом, као и стручну праксу. Жеља нам је да на овај начин запослимо што више младих особа - рекао је Кузмановић.

На евиденцији Филијале Ужице НСЗ, која покрива шест општина златиборског округа - Град Ужице, Бајину Башту, Чајетину, Ариље, Пожегу и Косјерић, тренутно се налази 6.530 незапослених лица.

- Када посматрамо исти период претходне године, број лица на евиденцији се смањио за 322, што је значајно смањење. Учешће жена је неких 55 посто у структури незапослених, а када посматрамо старосну структуру незапослених лица, 17 посто су млађи од 30 година, док је учешће старијих од 50 година од 43 до 50 посто. Највише је незапослених трећег и четвртог нивоа квалификација, који учествују са 57 посто, лица шестог нивоа квалификације учествују са 11,3 посто, а лица седмог степена стручне спреме учествују са 4,7 посто у укупном броју незапослених на евиденцији – навела је Милошевићева.