Дoгађаjи

08.11.2022.

На сајму запошљавања у Сурчину 15 фирми тражило око 300 радника

Филијала за град Београд Националне службе за запошљавање организовала је 7. новембра, у сарадњи са Градском општином Сурчин, сајам запошљавања, на ком је 15 послодаваца имало потребу да ангажује око 300 нових радника. Највише слободних послова било је понуђено у области трговине и производње, обезбеђења и осигурања, а компаније су тражиле и оператере у производњи, као возаче и магационере.

- Циљ организовања сајмова запошљавање јесте смањење незапослености, а Општина Сурчин спада у категорију општина чија је незапосленост најнижа. И поред тога, на сајму имамо велики број заинтересованих незапослених који траже запослење или желе да промене послодавца  – истакла је Тамара Мандић, координатор Испоставе НСЗ у Сурчину.

Према речима председника Општине Стевана Шуше, Сурчин има изузетно повољан саобраћајни положај, што представља један од њених највећих развојних потенцијала у будућности. Како је објаснио, налази се уз реку Саву, друмски саобраћај је одређен коридорима који од Београда воде ка Хрватској и Црној Гори, а најважнији објекат саобраћајне инфраструктуре у Сурчину свакако је међународни аеродром „Никола Тесла“. С тим у вези, Шуша је најавио нове инвестиције које се у наредном периоду планирају на територији ове општине, а која ће омогућити нова запошљавања.

Заменик директора Филијале за град Београд НСЗ Синиша Кнежевић се захвалио представницима Општине што су препознали значај организовања оваквих манифестација. Он је том приликом нагласио да је сајам запошљавања једна од мера активне политике запошљавања која даје најбоље резултате на тржишту.

- Послодавцима желим да пронађу раднике за којима трагају и тако побољшају и оплемене рад у својим компанијама. Вама који сте у овом тренутку на евиденцији незапослених, желим да што пре уђете на тржиште рада, колико је могуће још данас, и да врло брзо постанете и ви послодавци који ће користити неке од активних мера запошљавања Националне службе. Такође, позивам послодавце и незапослене да имају стални контакт са својим саветницима за запошљавање, јер на тај начин добијају информације о активностима, мерама и услугама које НСЗ пружа. Подсећам да су јавни позиви још увек активни, пре свега за запошљавање теже запошљивих категорија и запошљавање приправника, као и сви програми који се тичу запошљавања особа са инвалидитетом - поручио је Кнежевић.

На штанду Националне службе сви заинтересовани посетиоци сајма имали су могућност да се распитају о актуелним јавним позивима и конкурсима, програмима и мерама НСЗ за подстицање запошљавања, а на располагању им је била и помоћ у писању радне биографије (ЦВ).

Сајмове запошљавања, као меру активне политике запошљавања, Национална служба организује у Београду већ 15 година. Проценат запошљавања у току 6 месеци од одржавања сајма износи око 36 процената, што ову меру сврстава у сам врх по ефикасности.