Дoгађаjи

19.05.2023.

На Сајму запошљавања у Зрењанину 450 понуда за посао

Зрењанинска Филијала за запошљавање 17. маја је реализовала 25. Сајам запошљавања у том граду, а први овогодишњи сајам на територији Средњобанатског округа.

 На сајму су учествовала 24 послодавца са понудом преко 450 слободних радних места за кандидате различитих профила занимања, од I до VII степена стручне спреме. Понуда је било за продавце, агенте продаје, магационере, возаче, виљушкаристе, пекаре, зидаре, тесаре, кројаче, раднике обезбеђења, оператере у производњи, економисте, машинске инжењере, дефектологе, професоре немачког, дипломиране инжењере технологије и многе друге. Већи број радника био је потребан компанијама Линглонг (145), Лир (55), Тиса (50), Дрекслмајер (31) и Мизан (31), док је 20 слободних радних места понудила  компанија Новарес.

Сајам је отворио заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, који је истакао да мањи одзив тражилаца посла, у поређењу са сајмовима одржаним претходних година, доста говори о стању на тржишту рада.

- Гужве су биле много веће, много више је било незапослених, оних који су посао тражили на овакав начин. Данас је тај број драстично мањи, јер је захваљујући, између осталог, и сајмовима запошљавања, број незапослених у Зрењанину у протеклих десетак година смањен за готово десет хиљада.  Од скоро 15.000 незапослених у том периоду, сада их је нешто више од 5.000. Неки послодаци који данас учествују имају потражњу за новим радницима, услед проширења производних капацитета, што је посебно важно. Субвенције и подстицаји које дајемо и за уређење наших индустријских зона, њихово комунално и инфраструктурно опремање, изградњу трећег крака обилазнице, све то утиче на стварање амбијента у ком ће неко проширити своје капацитете, а неког ће подстаћи да дође у Зрењанин. Ми и данас имамо захтеве нових инвеститора за земљиште у индустријским зонама, одређени објекти граде се и у градском језгру, а знатно је више и трговинских ланаца, што значи да смо створили амбијент који привлачи инвеститоре – поручио је Сантовац.

Према речима вд директора зрењанинске Филијале НСЗ Горана Томовића, на претходно реализованим сајмовима запошљавања укупно су била тражена 6.203 радника, а посао је пронашло 5.040 незапослених.

- На сајмовима одржаним само прошле године запослило се 460 лица са евиденције наше филијале - навео је Томовић и истакао да на данашњем сајму учествују и компаније из других градова – Новог Сада, Бечеја, Београда, док је компанија Мизан из Новог Пазара у Зрењанину отворила нову фабрику .