Дoгађаjи

06.12.2013.

Наjвеће интересовање за самозапошљавање

U prostorijama Grada Sombora svečano su uručeni ugovori po lokalnim akcionim planovima zapošljavanja za 2013. godinu. Ugovore su uručili gradonačelnik Grada Sombora Nemanja Delić i v.d. direktora Filijale Sombor NSZ Sekula Tanjević.

Grad Sombor je u saradnji sa filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje objavio tri javna poziva: Javni poziv poslodavcima za dodelu subvencija za otvaranje novih radnih mesta za teže zapošljive kategorije, Javni poziv poslodavcima za dodelu subvencije za otvaranje novih radnih mesta za zapošljavanje lica u delatnosti starih i umetničkih zanata i Javni poziv nezaposlenim licima za dodelu subvencije za samozapošljavanje. Za realizaciju ovih javnih poziva iz budžeta Grada izdvojeno je 7 miliona dinara.

Kao što se i očekivalo, javni poziv za samozapošljavanje je izazvao najveće interesovanje. Koristeći ove subvencije, 28 nezaposlenih lica je rešilo problem zapošljavanja pokretanjem sopstvenog biznisa. Kao primer pozitivne prakse, treba istaći da su registrovane potpuno različite delatnosti: vodoinstalaterska radnja, restauracija stilskog nameštaja, ugostiteljstvo, mašinska obrada metala, pekara, agencija za posredovanje u turizmu, servisiranje i prodaja računara, proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda i mnoge druge. Vrednost izdvojenih sredstava za programe samozapošljavanja je 5,6 miliona dinara.

Kroz programe novog zapošljavanja zaposliće se 7 lica sa evidencije nezaposlenih. Ukupna vrednost ovih programa je 1,4 miliona dinara.

Sekula Tanjević, v.d. direktora Filijale Sombor NSZ, istakao je značaj saradnje lokalne samouprave i Nacionalne službe za zapošljavanje u cilju rešavanja problema nezaposlenosti. Korisnicima sredstava je poželeo sreću u radu, sa nadom da će biti učesnici javnih poziva i sledeće godine, i to kao poslodavci koji otvaraju nova radna mesta.

Gradonačelnik Grada Sombora, Nemanja Delić, zahvalio se prisutnima na ukazanom poverenju i učešću na konkursima. Takođe, najavio je saradnju lokalne samouprave i Nacionalne službe za zapošljavanje i sledeće godine, kroz izdvajanje značajnih sredstava iz budžeta Grada, u cilju objavljivanja javnih poziva kojima će se podstaći zapošljavanje.