Дoгађаjи

07.12.2012.

Незапослени радо прихватаjу обуке

Grad Novi Sad i Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) - Filijala Novi Sad su zajednički organizovali 10. Sajam zapošljavanja u Novom Sadu, krajem prošle sedmice, a prvi put je održan u holu Studija M Radio Novog Sada.

Na Sajmu je 27 posloddavaca imalo priliku da ostvari neposredan kontakt sa velikim brojem osoba, a prijavljeno je više od 200 slobodnih radnih mesta. Nezaposlenima je ponuđen posao u ekonomskoj, komercijalnoj, trgovačkoj, prehrambenoj, ugostiteljskoj, pravnoj, mašinskoj, elektrotehničkoj, hemijskoj, tehnološkoj i tekstilnoj struci. Iskazane potrebe poslodavaca odnose se i na radna mesta menadžera, savetnika u osiguranju, arhitekte, profesora književnosti, diplomiranog filologa – prevodioca, diplomiranog biologa, animatora za dečje rođendane, ložača, magacionera i radnika u proizvodnji.

Predstavnici Tehnnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu informisali su posetioce o mogućnostima sticanja stručne kvalifikacije savetnika za hemikalije koje se pružaju kandidatima sa fakultetskom diplomom i minimalno šestinom nastave hemije.

- Dodatnom obukom za savetnika za hemikalije nezaposlenima se povećava šansa da dođu do posla u struci ili započnu sopstveni posao. Savetnici za hemikalije mogu biti angažovani u svim privrednim subjektima koji izvoze, uvoze, proizvode, koriste ili distribuiraju opasne hemikalije, pojasnila je Jovana Grahovac, docent na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Detaljnije informisanje o poslu savetnika za hemikalije i obuci Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu za to zanimanje moguće je na sajtu Tehnološkog fakulteta putem linka http://savetnikzahemikalije.wix.com/obuka. Procenjeno je da će u bližoj budućnosti biti iskazane potrebe za zapošljavanjem 700 osoba sa tom kvalifikacijom na nivou Srbije.

Među nezaposlenima koji su zainteresovani za obuku za savetnika za hemikalije su i Vesna C, diplomirani inženjer agronomije i Nina T, master hemičar.

- Na Sajmu je zanimljivo, opušteno, svima možete prići, poslodavci su spremni da daju korisne savete, dodaje zadovoljno Nina koja je diplomirala u oktobru ove godine.

Atmosferom na Sajmu zadovoljna je i Aida D, trgovac po struci.

- Zainteresovana sam za obuku za poslastičara, pa očekujem da ću na štandu Edukativnog centra saznati više o terminu i ostalim pojedinostima obuke, rekla je Aida.

Sve besplatne obuke za potrebe tržišta rada namenjene nezaposlenima Filijala NSZ Novi Sad ove godine je organizovala u saradnji sa Edukativnim centrom u Novom Sadu.

AD Hleb Novi Sad veoma često učestvuje na sajmovima zapošljavanja, ali je ovaj put na štandu prikupljen najveći broj radnih biografija.

- Sajmovi zapošljavanja su najbolji način da dođemo do kvalitetnih radnika, a očekivanja od ovog Sajma su premašena. Tokom prva dva sata ostavljeno nam je blizu 200 CV-ja. Prijavilo se najviše komercijalista i pomoćnih radnika u proizvodnji, a vrlo velik je i odziv radnika u računovodstvu, ističe Dušanka Vulaj, saradnik za pravne i kadrovske poslove.

Tri 4 sad Rođendaonica prvi put učestvuje na sajmu zapošljavanja.

- Potrebni nam je dva animatora za dečje rođendane. Prvo nudimo kraću obuku, a potom i šansu za zaposlenje. Ono što je presudno za to radno mesto je da osoba voli decu i rad sa decom, bez obzira na struku i radno iskustvo, naglasila je direktorka Rođendaonice Tajana Baltić, zadovoljna interesovanjem iskazanim na svom štandu.

Posetioci su imali priliku da se informišu o uslugama Nacionalne službe za zapošljavanje kroz neposrednu komunikaciju na štandu Filijale NSZ Novi Sad i putem informativnog materijala. Na Sajmu je učestvovala i jedna privatna agencija za zapošljavanje, a nezaposlenima se predstavio i Edukons univerzitet iz Sremske Kamenice.