Дoгађаjи

17.09.2015.

Нова радна места

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и власник италијанске компаније Анђело Амирати свечано су отворили фабрику текстила „Мода кампања“ (Moda campania), у насељу Беле Воде код Новог Пазара, у којој је посао добило 50 радника, а до краја године планирано је запошљавање још 80 људи.

Отварању су присуствовали директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, потпредседник Привредне коморе Србије Мирослав Милетић и градоначелник Новог Пазара др Мехо Махмутовић.

“Нови Пазар се вратио на велика врата на текстилну мапу Србије. Посебно ми је драго што отварамо фабрику у селу, јер је то начин да људе задржимо у селу и да им, поред пољопривреде, обезбедимо и посао у фабрици. Намера Владе Републике Србије и Градске управе Новог Пазара је да се у наредном периоду створи добра пословна клима за долазак нових инвеститора, чиме би држава субвенционисала многобројне пројекте и тиме подстакла отварање нових радних места“, казао је Љајић.

Министар је истакао да је у питању прва значајна инвестиција за цео град и подсетио да је Италија први спољнотрговински партнер Србије. Прошле године спољнотрговинска размена износила је 3,6 милијарди евра, а у Србији послује 600 италијанских компанија са 25.000 радника, од чега 60% у текстилној индустрији.

„Овај град има капацитете када су у питању радна снага и опрема, те можемо дати одећу која се тражи у свету моде. Међутим, путеви успеха у модној индустрији су тешки, конкуренција је велика, тако да ће нам бити потребно мало времена. Имамо и помоћ локалне самоуправе, па се надамо да ће у Нови Пазар доћи још неки инвеститори из Италије“, рекао је Анђело Амирати, власник компаније „Мода кампања“.

„Хвала инвеститорима што су препознали овај део Србије као место где треба да улажу и раде. Сигуран сам да квалитет производа неће заостајати за оним у Италији“, нагласио је градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић.

„Италијански инвеститор је препознао Нови Пазар као средину у којој све што се производи од текстила има велики квалитет и потенцијал. Свако радно место је мала радна победа за цео народ, за радника, за његову породицу и локалну заједницу“, истакао је Мирослав Милетић, потпредседник ПКС.

Фабрика „Мода кампања“ бави се производњом одеће од текстила - панталона од кепера и тексас-платна. Цео производни асортиман намењен је иностраном тржишту, пре свега Италији, Словенији и Мађарској. Почетно улагање у ову фабрику до сада износи 750.000 евра, а до краја 2018. године овај износ ће се знатно увећати. Филијала Нови Пазар НСЗ је директним посредовањем запослила највећи део радника у овој фабрици.