Дoгађаjи

25.10.2012.

Нова запошљавања у Оџацима

Juče je u prostorijama ispostave Odžaci - Filijale NSZ u Somboru, uručeni ugovori po osnovu Lokalnih akcionih planova zapošljavanja. Dodeli ugovora prisustvovali su zamenica direktora pokrajinske službe za zapošljavanje i predsednica Lokalnog saveta zapošljavanja u Odžacima Snežana Sedlar, predsednica opštine Odžaci Izabela Šerić, direktorka Filijale Sombor Jasna Miljenović i zamenik predsednice opštine Odžaci Vasil Naslovski.

U toku ove godine Filijala Sombor i opština Odžaci su raspisali tri javna poziva. Prvi je poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje u jednokratnom iznosu od 160.000 dinara, odnosno 200.000 dinara u slučaju samozapošljavanja osobe sa invaliditetom. Subvencija za samozapošljavanje odobrena je za 20 nezaposlenih, koji će se zaposliti pokretanjem sopstvene delatnosti. Vrednost ovih programa je 3.2 miliona dianra.

Drugi javni poziv je bio namenjen poslodavcima koji otvaraju nova radna i zapošljavaju nezaposlene sa evidencije NSZ, na neodređeno vreme, u trajanju od najmanje 12 meseci, sa punim radnim vremenom. Subvencija se odobrava u jednokratnom iznosu od 200.000 dinara po novootvorenom radnom mestu. Na ovaj način je posao dobilo 10 lica sa evidencije nezaposlenih.

Treći javni poziv, odnosno poziv za organizovanje sprovođenja javnih radova realizovaće se kroz 5 javnih radova na kojima će se zaposliti 24 nezaposlena lica. Ukupna vrednost javnih radova je 3 miliona dinara. Javni radovi se organizuju u cilju zapošljavanja, prvenstveno teže zapošljivih kategorija i nezaposlenih u stanju socijalne potrebe, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih lica. Javne radove sprovodi poslodavac - izvođač javnog rada, koga određuje opština Odžaci na osnovu javnog poziva. Maksimalna dužina javnog rada je 6 meseci.