Дoгађаjи

03.11.2022.

Новосађанима послодавци понудили више од 1.000 радних места

Више од 1.000 радних места, највише у области производње, трговине, администрације и грађевине, било је понуђено на јучерашњем 32. сајму запошљавања, одржаном у Мастер центру Новосадског Сајма.

У организацији Града Новог Сада и новосадске Филијале Националне службе за запошљавање, Новосађанима су посао понудила 53 послодаваца, а највише шанси да пронађу радна места имали су оператери у производњи, трговци, фризери, књиговође и електротехничари, као и ИТ стручњаци, машински, грађевински, електро инжењери и технолози, а понуда је било и за правнике и економисте.

Сајам је отворио градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, који је потом и обишао штандове и поразговарао са послодавцима.

- Сајмови запошљавања су важна мера активне политике запошљавања, којом се омогућава непосредан контакт већег броја послодаваца и лица која траже запослење. Извештаји са досадашњих сајмова показују да се у периоду од три до шест месеци након одржаног сајма запосли свако четврто незапослено лице које је успоставило контакт са послодавцима на сајму - рекао је Ђурић нагласивши да данас, захваљујући успешном привлачењу инвестиција, Нови Сад има историјски најмању стопу незапослености.

Посетиоци сајма су кроз разговор са послодавцима могли да се на лицу места информишу о условима и критеријумима за запошљавање у компанијама, али и да одмах конкуришу за посао предајући им своје радне биографије. „Дијагонинвест за развој пројеката о некретнинама“ из Новог Сада била је једна од компанија учесница која је на сајму тражила грађевинске инжењере, архитекте, економисте, правнике и менаџере.

Представница компаније Јованка Николић је том приликом истакла да су њихова искуства у сарадњи са Националном службом за запошљавање веома позитивна.

- Више година уназад сарађујемо путем различитих програма Националне службе и задовољни смо што можемо да кажемо да је свако ко је дошао у нашу компанију преко тих програма код нас и остао. Зато се надамо да ћемо и на овом сајму успети да пронађемо своје нове колеге – рекла је Николићева и навела да су највише пријава незапослених имали за радно место правника.

Економиста по струци, Див Тешановић, био је један од посетилаца који се у потрази за послом информисао код послодаваца о условима и критеријумима за запошљавање, потом и пронашао одговрајуће понуде за себе и одмах конкурисао за посао. Он је објаснио да је 30 година радио као комерцијалиста и да би сада да настави да ради као агент продаје у некој фирми, због чега се и пријавио за таква радна места.

- Ово је други сајам запошљавања који је новосадска Филијала НСЗ организовала у овој години. Претходни је био одржан у марту месецу, када је посао добило 550 незапослених са наше евиденције. Следећи сајам запошљавања у организацији Филијале Нови Сад НСЗ и Града Новог Сада планиран је за пролеће наредне године – најавила је Ђурђина Мачак, ПР новосадске Филијале НСЗ.