Дoгађаjи

31.10.2014.

Од незапосленог до послодавца

Посао су понудила већином младеновачка предузећа, која су исказала потребу за око 150 радника различитих образовних профила и занимања. Понуђена су радна места у прехрамбеној индустрији, металургији, електроиндустрији, керамици, трговини и услугама.

Радица Павковић има 27 година и руководилац је за кадрове у „Маковици“ АД у Младеновцу. Посао је добила на једном од сајмова запошљавања. На овонедељном сајму у Младеновцу Радица је била с друге стране штанда, међу 22 послодавца. Као послодавац примала је радне биографије и разговарала са незапосленима који су шансу за посао потражили баш на штанду „Маковице“.

„Искрено, пре три-четири године и ја сам добила посао преко сајма запошљавања. Била сам на сајму и оставила си-ви на штанду 'Маковице'. Позвали су ме три-четири месеца након сајма, када сам већ мислила да нема шансе да ћу се запослити. Радила сам прво као технолог у производњи, знање које сам стекла на факултету организационих наука прелазило је у праксу, а онда сам временом напредовала и добила да водим кадровске послове. Ако желите да радите, наћи ћете посао“, каже Радица.

Поред „Маковице“, посао су на сајму понудила већином младеновачка предузећа, која су исказала потребу за око 150 радника различитих образовних профила и занимања. Понуђена су радна места у прехрамбеној индустрији, металургији, електроиндустрији, керамици, трговини и услугама. Своје штандове имале су фирме: Глечер 21, Gold Pack, J&J Tehnologies, Катарина, Три О, Пекара „Буквић“, Ресторан „Банџа“, Апотека „Лековита“, Рода-Меркатор С, Water Jet, Generali, Пекара „Денис“, Прогрес, Сигма Комерц, Електрошумадија, Стојковић Керамика, Сими, Ђорђевић Керамика, Бисер, АД Пластик и Млекара „Границе“.

Директорка Филијале за град Београд НСЗ Љубица Ђорђевић указала је на активне мере запошљавања и значај сарадње НСЗ, локалних самоуправа и свих социјалних партнера. Као пример добре праксе навела је сарадњу Града и Филијале за град Београд НСЗ која је активно укључена у рад новоформираног Савета за запошљавање.

„Од Акционог плана за запошљавање за 2015. годину, који је у поступку доношења, очекујемо квалитативан помак, који ће допринети бољој сарадњи са локалном самоуправом, послодавцима и резултирати већим запошљавањем“, истакла је Љубица Ђорђевић.

Председник ГО Младеновац Дејан Чокић је подсетио да велики број Младеновчана свакоднево путује на посао у Београд, као и да ће општина и локална самоуправа дати подршку привредницима, јер је приоритет свако ново радно место.

Становници општине под Космајем, пре свега млади, одлазе у друге средине у потрази за послом. Неки су се и вратили, као Биљана Жутић, коју смо упознали на сајму док је обилазила штандове послодаваца: „Нисам била овде 14 година, била сам у Грчкој, радила сам као кувар. И тамо и овде су исти проблеми - послодавац ме није пријавио, нити ме осигуравао, сама сам уплаћивала радни стаж за све године колико сам тамо радила, свих 14 година, и то ми је сав стаж за мојих 37 година“.