Дoгађаjи

22.04.2013.

Одржан саjам образовања и предузетништва у Звечану

U organizaciji Filijale NSZ Kosovska Mitrovica, u prostorijama Doma kulture u Zvečanu održan je sajam obrazovanja i preduzetništva u utorak, 16.04.2013. godine.

Na sajmu obrazovanja i preduzetništva, koji je prvi put organizovan sa ovim tematskim sadržajem, pored srednjih stručnih škola, visokih škola strukovnih studija i fakulteta sa severa Kosova i Metohije, učestvovali su i preduzetnici, koji su svoj sopstveni biznis započeli i dalje razvijali uz finansijsku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje.

Direktor filijale Kosovska Mitrovica Aca Marković, pozdravljajući prisutne kazao da je ,, organizovanje sajmova postalo tradicija, ali da su ove godine učesnici predstavnici obrazovnog sistema, srednje stručne škole, visoke škole i fakulteti, da je namera približiti svršenim osnovcima i srednješkolcima ponudu zanimanja iz različitih oblasti rada, kako bi lakše odabrali buduće zanimanje, koje će im sutra kada završe školu omogućiti da brže dođu do posla. Marković je pozvao sve institucije da se uključe u rešavanje problema nezaposlenosti, sa napomenom da su neke lokalne samouprave prepoznale svoje mogućnosti, podnele zahteve za učešće u sufinansiranju programa i mera aktivne politike zapošljavanja i da je u planu potpisivanje sporazuma u cilju dalje saradnje sa lokalnim samoupravama na polju rešavanja problema nezaposlenosti.

Organizovanje sajma obrazovanja i preduzetništva na jednom mestu, rezultat je saradnje sa kancelarijom školske uprave Ministarstva prosvete u Kosovskoj Mitrovici i Univerzitetom u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u nameri da se donekle ublaži disbalans na tržištu rada u ponudi i tražnji radne snage. Stručne srednje škole su imale mogućnost da predstave obrazovne profile trogodišnje i četvorogodišnje, namenjene budućim srednjoškolcima kako bi pomogli da se na vreme usmere prema onim zanimanjima koja su tražena na tržištu rada odnosno ona zanimanja koja će im omogućiti da brže dođu do posla. Na sajmu obrazovanja, predstavnici visokoškolskih ustanova dali su mogućnost budućim studentima da se kroz prezentaciju upoznaju sa različitim obrazovnim profilima, zanimanjima koja nude veću konkurentnost na tržištu rada.

Predrag Stojčetović, načelnik školske uprave Ministrastva prosvete u Kosovskoj Mitrovici pozdravljajući prisutne istakao je da je postoji potreba da se prate dešavanja na tržištu rada kako bi umanjili nesklad između ponude i tražnje, potreba da se pri odabiru budućih zanimanja vode računa o tome koja zanimanja pružaju šansu za brzo zaposlenje.

Sajam obrazovanja i preduzetništva u Kososvkoj Mitrovici zvanično je otvorio Aleksandar Spirić, zamenik predsednika opštine Kosovska Mitrovica. Pozdravljajući prisutne učesnike i goste, Spirić je rekao ,,da je opština institucija koja će u saradnji sa drugim socijalnim partnerima pomoći Nacionalnoj službi u rešavanju problema nezaposlenosti“. Obrazovnim institucijama je uputio molbu za obrazovanjem kadrova koji su poslodavcima potrebni, sa praktičnim znanjima, kako bi po završetku škole mogli da se uključe u proces rada.

Pored obrazovanih institucija i preduzetnika koji su aktivno učestovali, na sajmu obrazovanja i preduzetništva bilo je primetno i učešće relevantnih institucija koje funkcionišu na ovom području i koje u okviru svojih nadležnosti zajedno sa NSZ mogu uticati na smanjenje broja nezaposlenih na ovom području.