Дoгађаjи

19.04.2013.

Одржан саjам образовања и запошљавања у Крагуjевцу

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Kragujevac i Gradska uprava za obrazovanje u saradnji sa Šumadija sajmom organizovali su peti po redu regionalni Sajam zapošljavanja i obrazovanja. Sajam je trajao dva dana i posetioci su 18. i 19. aprila 2013. godine mogli da posete sajma koji je održan na Šumadija sajmu.

Sajam obrazovanja i zapošljavanja proglasila je otvorenim Ljubica Vujović, učenica Prve kragujevačke gimnazije, koja je svojim znanjem i talentom pokazanim na takmičenjima širom zemlje i svet donela u Kragujevac brojna priznanja, zlatne srebrne i bronzane medalje.

Na Sajmu je učestvovalo 49 poslodavaca iz Šumadijskog okruga, koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem preko 400 novih radnika. Na Sajmu su učestvovali i „Fijat automobili Srbije“, koji su i generalni sponzor Sajma i komponentaši „Jonson Control Automative“, „Magneti marelli“, „PMC Automotive“ i drugi, koji nisu opredelili broj lica koje će primiti u radni odnos za pozicije radnik u proizvodnji.

Poslodavci su iskazali najviše potreba za licima mašinskih i metalskih zanimanja od trećeg do sedmog stepena stručne spreme, zatim za diplomiranim ekonomistima, komercijalistima, konfekcionarima i radnicima u proizvodnji.

Filijala Kragujevac u saradnji sa lokalnom samoupravom već peti put za redom organizuje istovremeno Sajam zapošljavanja i obrazovanja. Ovakav koncept se pokazao kao vrlo uspešan.

Prvog dana Sajma sa početkom u 13 časova u Medija centru održan je okrugli sto na temu “Aktivne mere politike zapošljavanja koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje“.

Tom prilikom predstavnicima opština Knić, Topola, Batočina, Lapovo, Rača i grada Kragujevca uručeni su Sporazumi o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji programa ili mera aktivne politike zapošljavanja između Nacionalne službe i opština.

Sporazum predviđa zajedničko finansiranje mera aktivne politike zapošljavanja od strane lokalne samouprave i Nacionalne službe za zapošljavanje. Opština Topola će kroz ovaj Sporazum realizovati program stručne prakse i javnih radova, Opština Rača program stručne prakse, javnih radova i program subvencije poslodavcima za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima. Opština Lapovo realizovaće program stručne prakse i javnih radova, kao i opština Knić. Opština Batočina će realizovati program samozapošljavanja, program stručne prakse i program subvencija poslodavcima za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima. Grad Kragujevac se opredelio za realizaciju javnih radova.

Prošlogodišnji Sajam posetilo je oko 4 hiljade nezaposlenih, s tim da se njih hiljadu i zaposlilo u roku od 6 meseci od proteka Sajma.

Prema poslednjim podacima na evidenciji nezaposlenih u Kragujevcu nalazi se 22.156 lica, od kojih su 12.539 (56%) žene. Najveći procenat nezaposlenih čine lica mlađa od 30 i starija od 50 godina. Na evidenciji se nalazi 5.665 ili 26% lica mlađih od 30 godina, dok lica koja su starija od 50 godina ima 6.399 ili 29%.