Дoгађаjи

09.05.2013.

Одржан саjам образовања у Пожаревцу

Osnovne škole „Vuk Karadžić“, „Sveti Sava“ i „Dositej Obradović“ iz Požarevca, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, GIZ SR Nemačka, Filijale za zapošljavanje Požarevac, Kancelarije za mlade i Centra za kulturu Požarevac održale su Sajam obrazovanja 08. maja u holu Centra za kulturu u Požarevacu.

Cilj Sajma obrazovanja bio je da se učenicima osmog razreda, kroz programe profesionalne orijentacije, približi izbor zanimanja i pružu kvalitetna pomoć u donošenju odluke za dalje školovanje i kasnije zapošljavanje.

Sajam je otvorila rukovodilac Timova za profesionalnu orijentaciju za Grad Požarevac, Tatjana Rajić, a prisutnima su se obratili i direktori osnovnih škola „Vuk Karadžić“ i „Dositej Obradović“, kao i direktor Filijale zapošljavanja Požarevac.

Na Sajmu su se pored Filijale NSZ Požarevac, predstavile i srednje škole sa teritorije opštine Požarevac: Ekonomsko-trgovinska škola, Medicinska škola, Poljoprivredna škola, Politehnička škola i Tehnička škola iz Kostolca kao i Stručna škola za estetiku, stil i kulturu tela iz Beograda. Učenici osmih razreda osnovnih škola sa teritorije opštine Požarevac, njihovi profesori i saradnici imali su jedinstvenu priliku da na jednom mestu kvalitetno i sveobuhvatno dobiju sve relevantne informacije neophodne za pravilan izbor zanimanja (video prezentacije škola i obrazovnih profila, predstavljanje materijala i sredstava za rad, nastavnih i vannastavnih aktivnosti škola, izvođenje radnih operacija, opise zanimanja, mogućnosti zapošljavanja i još mnogo lepih i korisnih informacija).

Na štandu Naconalne službe za zapošljavanje učenici su imali priliku da se kroz predavanja „Kako izabrati zanimanje“ i „Odlučivanje u procesu planiranja karijere i karijernog i karijernog razvoja“ upoznaju sa osnovnim faktorima uspešnog izbora zanimanja, modelima donošenja odluka vezanih za profesionalnu karijeru, mogućim greškama i njihovom prevazilaženju. Takođe imali su priliku da se kroz informativni materijal i direktnu komunikaciju upoznaju sa uslugama karijernog vođenja i savetovanja kao i uslugama koje NSZ pruža kroz programe posredovanja, programa zapošljavanja i dodatnog obrazovanja.

Poseban značaj Sajma ogleda se u unapređenju saradnje i partnerstva institucija koje su uključene u realizaciju programa profesionalne orijentacije, povezivanja sveta rada i obrazovanja kao i promovisanja usluga koje NSZ i Filijala zapošljavanja pružaju svojim korisnicima.