Дoгађаjи

29.04.2013.

Одржан саjам образовања у Суботици

Tehnička škole iz Subotice, u saradnji sa Aktivima direktora subotičkih osnovnih i srednjih škola, Gradom Subotica i subotičkom Filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje, organizovala je deveti Sajam obrazovanja, 25. i 26. aprila 2013. godine u fiskulturnoj sali Tehničke škole.

Na manifestaciji se predstavila većina subotičkih srednjih škola i visokobrazovnih ustanova. Sajam se organizovao sa ciljem povećanja opšteg nivoa informisanosti učenika i roditelja o obrazovnim ponudama srednjih škola i fakulteta, ali i sa namerom da se učenici upoznaju sa svetom rada i zanimanja u cilju lakšeg i kvalitetnijeg izbora budućeg profesionalnog poziva.

Osnovne škole u Subotici završava oko 1330 učenika. Pred njima je izbor budućeg zanimanja u širokoj paleti obrazovnih profila koji nude srednje škole. Organizatori Sajma procenjuju da je manifestaciju tokom dva dana posetitilo više od 2000 posetilaca - đaka, ali i njihovih roditelja. Osmaci su većinom doneli odluku o tome koju srednju školu će upisati, ali smatraju da je Sajam obrazovanja dobra prilika da se još bolje upoznaju sa postojećim obrazovnim profilima.

U školama u Srbiji sprovodi se projekat Profesionalne orijentacije učenika koji je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja proglašen za projekat od nacionalnog značaja. U pitanju su dve mentor škole koje rade na ovom projektu i pružaju pomoć osnovnim školama da u tom poslu napreduju i obezbede učenicima što bolji izbor obrazovnih profila koji je najprimereniji učeničkim sklonostima i sposobnostima.

Prvog dana Sajma održan je okrugli sto na kome je prezentovana strategija lokalnog održivog razvoja i strategija razvoja obrazovanja u Republici Srbiji sa osvrtom na lokalne prilike.

Jedan od učesnika bila je i Vesna Čekić, načelnica odeljenja za profesionalnu orijentaciju i planiranje karijere. Ona je predstavila mere aktivne politike zapošljavanja sa posebnim osvrtom na mlade.
Cilj okruglog stola bila je harmonizacija strategija, odnosno pokušaj prevazilaženja jaza između potreba privrede i obrazovnog sistema, i tržišta rada.

Na štandu Nacionalne Službe za zapošljavanje učenici su imali priliku da popune elektronski vodič za izbor zanimanja i da dobiju povratnu informaciju o adekvatnom zanimanju koje je u skladu sa njihovim interesovanjima i sposobnostima.