Дoгађаjи

09.04.2013.

Одржан саjам запошљавања у Чачку

Sajam zapošljavanja u Čačku danas su otvorili Dragi Vidojević, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Vojislav Ilić, gradonačelnik grada Čačka.

Gradonačelnik Ilić je istakao da je lokalna samouprava, zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, prepoznala činjenicu da je nezaposlenost na području Moravičkog okruga, a posebno grada Čačaka jedan od problema čije je rešavanje prioritetno. Podatak i da je Čačak dobitnik godišnjeg priznanja od strane Nacionalne službe za zapošljavanje za najveći doprinos u zapošljavanju u 2012. godini govori o visokom stepenu društvene odgovornosti lokalne samouprave. On je istakao da će opština i u narednom periodu izdvojiti novac za zapošljavanje, a da su za nezaposlene ovakve manifestacije dobar način da dođu do posla.

Državni sekretar Dragi Vidojević je naveo da je Vlada Srbije i nadležno Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike odlučno u nameri da zaustavi trend povećanja nezaposlenosti i da su svesni neophodnosti rešavanja ovog gorućeg problema. U isto vreme je izrazio i nadu da će rezultat današnjeg Sajma zapošljavanja biti zadovoljavajući, s obzorom na to da je i cilj organizovanja sajmova povećanje zapošljivosti. Državni sekretar je istakao značaj saradnje sa lokalnim samoupravama, a saradnju sa gradom Čačkom je izdvojio kao primer dobre prakse.

Na današnjem sajmu učestvovalo je 35 poslodavaca sa područja grada Čačka i opština Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica. Ovi su iskazali porebu za zapošljavanjem 210 lica različitih obrazovnih profila i stepena stručne spreme kao što su: diplomirani inženjeri mašinstva, ekonomisti, inženjeri metalurgije, mašinski tehničari, hemijski tehničari, medicinski tehničari, metalostrugari, proizvodni radnici, kao i radna mesta na kojima će biti angažovane osobe sa invaliditetom i dr.

U okviru ove manifestacije je organizovana i promocija nedavno objavljenih javnih poziva i konkursa namenjenih realizaciji aktivnih mera zapošljavanja u 2013. godini, kao i promocija novog sajta Nacionalne službe za zapošljavanje. Promocije su održane u Maloj sali Doma kulture sa početkom u 12 časova. Poslodavci su bili zainteresovani za dodatne informacije koje se odnose na subvencije za zapošljavanje lica sa evidencije NSZ sa kratkim osvrtom na delatnosti koje se ne subvencionišu. Najčešća pitanja nezaposlenih lica odnosila su se na program „Stručna praksa 2013“ i odziv poslodavaca kada je reč o ovom programu.