Дoгађаjи

12.04.2013.

Одржан саjам запошљавања у Кладову

Više od 350 nezaposlenih lica konkurisalo je na 99 slobodnih radnih mesta na juče održanom Sajmu zapošljavanja u Kladovu, u organizaciji NSZ - Filijala Bor. Sajam zapošljavanja u Kladovu je prvi sajam koji je ove godine organizovan na području Timočke krajine. Sajam je otvorio Radovan Arežina predsednik opštine.

„Sajmovi zapošljavanja su izuzetno dobar vid saradnje poslodavaca i nezaposlenih lica. Za lokalnu samoupravu ovakav vid komunikacije je značajan naročito u situaciji kada je polovina od onih koji u Kladovu traže posao bez kvalifikacije. U takvoj situaciji mora da nas ohrabi izuzetna saradnja kladovskih poslodavaca i Filijale NSZ Bor jer će zahvaljujući njoj uskoro stotinak nezaposlenih Kladovljana dobiti posao“, naglasio je Radovan Arežina predsednik ove podunavske opštine.

Sajam zapošljavanja okupio je veliki broj nezaposlenih lica bez obzira na godine i radno iskustvo, koji su dugoročno na evidenciji Ispostave u Kladovu. „Sajmovi zapošljavanja su jedna od mera aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe. Nezaposlenim licima je pružena prilika da u direktnom kontaktu sa više poslodavaca iznesu svoje profesionalne karakteristike. Sajam zapošljavanja u Kladovu prema interesovanju poslodavaca i nezaposlenih lica prevazišao je naša očekivanja, što znači da su zaposleni u Kladovskoj Ispostavi preduzeli niz aktivnosti da Sajam uspe“, rekla je Lidija Načić direktorka Filijale NSZ Bor.

Radnike od prvog do sedmog stepena stručnosti, ugostiteljske, turističke i elektro-mašinske struke tražilo je 18 poslodavaca.
„Po zanimanju sam električar, a bez posla sam pet godina. Radio sam u kladovskoj "Timogradnji", međutim preduzeće je otišlo u stečaj, a ja na evidenciju kladovske Ispostave. Verujem da ću posle Sajmu zapošljavanja ipak doći do radne knjižice, jer se traže proizvodna zanimanja“, optimista je Marko Jovanović.

Ponuda na Sajmu bila je raznovrsna. Primane su prijave za različita zanimanja, a najveće interesovanje poslodavaca bilo je za NK radnike.

„JP "Komunalac" traži 15 nekvalifikovanih radnika jer smo konkurisali sa projektom za Javne radove u oblasti ekologije i zaštite životne sredine koje organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje. Iskustva potvrđuju da su Sajmovi najbrža mogućnost da uspostavimo kontakt sa nezaposlenim licima. U periodu za nama mnogima smo nakon završetka javnog rada produžavali ugovore, a nije mali broj ni onih koji su zasnovali radni odnos na neodređeno vreme“, ističe Ljubiša Paporović iz kladovskog Komunalca.