Дoгађаjи

10.03.2022.

Одржан сајам запошљавања у Новом Саду

Више од 800 радних места, највише у области трговине, производње, администрације и области информационих технологија понуђено је на јучерашњем, 31. Сајму запошљавања који је одржан у Мастер центру Новосадског Сајма у организацији Града Новог Сада и новосадске филијале Националне службе за запошљавање. Новосађанима је посао понудило 49 послодаваца, а највише шансе да пронађу посао имали су оператери у производњи, трговци, шивачи, фризери, али и ИТ стручњаци, машински, грађевински и електро инжењери и технолози. Послодавци су такође тражили и кандидате који добро говоре неки од страних језика.

Велики број посетилаца који су у потрази за послом, на лицу места су се, кроз разговор са послодавцима, информисали о условима и критеријумима за запошљавање, али и конкурисали остављајући своје радне биографије.

Једна од компанија која је на овом сајму тражила своје нове сараднике је и „Axiom q ventures“ из Новог Сада. Потребне су им нове колеге на позицијама Java, PHP, Word Press и Ruby developera. Специјалиста за регрутацију у овој компанији, Кристина Марков каже да су управо у процесу формирања  novog Java тима и да први пут учествују на сајму запошљавања, да и на тај начин покушају да дођу до кандидата јер, како истиче, нове раднике у њиховој ИТ индустрији није лако наћи. Утисци су јој веома позитивни: „Доста посетилаца нам је заинтересовано пришло, поразговарали смо, узела сам њихове биографије. Позитивно сам изненађена да је међу њима било чак и програмера медиора. Сигурна сам да ћемо међу овим кандидатима, када будем детаљније прегледала њихове радне биографије, наћи кандидате који ће нам одговарати.

Особе са инвалидитетом имале су прилике да и на овом сајму пронађу посао. Једна од компанија која успешно сарађује са Филијалом Нови Сад Националне службе за запошљавање на пољу радног ангажовања особа са инвалидитетом је и „Green Project Team“. На овом сајму тражили су програмера и администратора. Власница компаније Недељка Станишић рекла је да они посебну пажњу посвећују особама са инвалидитетом и да има само позитивна искуства у сарадњи са њима: „Шест година уназад запошљавам лица са инвалидитетом са евиденције Националне службе, користим и повластице које се пружају послодавцима и лепо сарађујем са ангажованим лицима. Верујем да ћемо и данас, међу посетиоцима сајма, имати прилику да упознамо неког од наших будућих сарадника“, рекла је Недељка.

Веома посећен је био и штанд Националне службе за запошљавање на којем су се незапослени највише интересовали за конкурсе и програме НСЗ који су недавно објављени, попут могућности за самозапошљавање, програм стручне праксе и приправника.

Међу посетицима сајма био је евидентан велики број младих. Међу њима је и Ђорђе Петар Дарабуш који тражи посао како би лакше финансирао завршетак студија: „Свиђа ми се идеја сајмова запошљавања јер је ту велика понуда послова на једном месту и имам прилику да одмах непосредно разговарам са више послодаваца. Надам се да ћу успети данас да пронађем посао за себе“. И Петар Марковљев који тражи посао пројект менаџера дошао је на сајам у нади да ће имати среће да пронађе одговарајућу понуду. У разговору нам је рекао да је и успео да разговара са представници две компаније које нуде управо оно што он тражи и да се нада позитивном исходу.

Ово је био први овогодишњи сајам запошљавања у Новом Саду, а планира се још један до краја године. 

У оквиру јучерашњег сајма, организован је и Форум послодаваца на којем су представници Филијале Нови  Сад и Града Новог Сада упознали око четрдесет заинтересованих послодаваца са програмима финансијске подршке запошљавању на републичком, покрајинском и градском нивоу.