Дoгађаjи

03.10.2014.

Омладинско предузетништво

У оквиру пројекта Омладинско предузетништво, за чију је реализацију Град Ужице издвојио 1.000.000,00 динара, петоро младих Ужичана са разрађеним пословним идејама је добило субвенције за самозапошљавање. Уговори су свечано уручени у среду, 01. октобра.

Бранко Гавриловић, члан Градског већа за омладину, истакао је да је Град Ужице направио искорак у односу на друге локалне самоуправе, када је у питању подстицање предузетништва међу младима.

„Кренули смо да субвенционишемо Омладинско предузетништво пре него што уђе у Националну стратегију за младе, која ће бити усвојена 2015. године. Овим пројектом нисмо много променили реално стање када је незапосленост младих у питању, али смо дали улазницу за времена која долазе. Будућност младих је у активизму, неформалном образовању и квалитетним идејама које ће Ужице увек подржавати“, истакао је Гавриловић.

Пројекат је реализован у сарадњи са ужичком филијалом НСЗ и Регионалном развојном агенцијом Златибор, које су пружиле информативну, логистичку и техничку подршку.

Зорица Милошевић, директорка ужичке филијале НСЗ, истакла је да су млади Ужичани испољили интересовање за предузетништво и да су спремни, уз све ризике које бизнис носи, да покрену сопствене фирме.

„Национална служба за запошљавање је вршила пријем, обраду и бодовање поднетих захтева са бизнис планом и на основу унапред утврђених критеријума, у сарадњи са Градом Ужицем и Регионалном развојном агенцијом, донела коначну одлуку о субвенционисању 5 младих предузетника. Све пословне идеје су из области услужних делатности“, истакла је Зорица Милошевић.

Петоро младих људи показало је изузетну спремност, енергију и иницијативу за покретање сопственог посла. Уз бројне особине које карактеришу успешне предузетнике, недостаје им још искуство, које ће временом свакако стећи.

Слободан Јездић, дипломирани инжењер пејзажне архитектуре, отвара Агенцију за уређење и одржавање зелених рекреационих и парковских површина и претходно је добро истражио тржиште.

„После завршених студија решио сам да се вратим у свој родни град и опробам у сопственом бизнису, баш у делатности за коју сам се школовао. Мислим да на овом подручју нема довољно стручних људи који се баве пејзажном архитектуром, а као туристички крај имамо великог потенцијала за тако нешто“, каже млади предузетник.

На подручју Ужица тренутно је на евиденцији незапослених 1.338 младих, већина има између 25 и 29 година.