Дoгађаjи

25.09.2024.

Ове године Филијала Ниш доделиће преко 500 грантова за самозапошљавање

У свечаној сали Официрског дома, Филијала Ниш Националне службе за запошљавање организовала је 24. септембра доделу 60 одлука за самозапошљавање по основу суфинансирања са Градом Нишом.

Уговоре су корисницима уручили директор канцеларије за локални економски развој (КЛЕР) Града Ниша Душан Радивојевић и директор Филијале Ниш НСЗ Бобан Матић.

Поздрављајући присутне директор КЛЕР-а је поручио да ће Град Ниш увек бити ту за своје суграђане и пружати им подршку у реализацији идеја и даљем развоју.

- Сви који су заинтересовани за овакав начин субвенционисања шаљу јасну поруку да посао не треба чекати, већ треба тражити начин да се спроведу у дело сопствене идеје. Само у протекле три године кроз реализацију активних мера политике запошљавања отворено је 500 нових радних места – изјавио је Радивојевић.

Директор Филијале Ниш је у обраћању корисницима програма истакао да је ову годину обележио велики број предатих захтева за програм самозапошљавања.

- На нивоу Филијале Ниш примљено је близу 900 захтева. По први пут у једној години доделићемо више од 500 грантова, што по редовном јавном позиву који се финансира из републичког буџета, што у сарадњи са локалним самoуправама, као и кроз пилот пројекат „Гаранција за младе“ који спроводи Република у сарадњи са Европском унијом. Од 2015. године до данас у Филијали Ниш је додељено преко 3.500 грантова за покретање самосталне делатности - истакао је Матић. 

Једна од добитница субвенције Марија Петровић планира да отвори фирму за организацију прослава.

- Добијена новчана средства су прилика за нови период мог живота. Бавићу се организацијом рођендана, свадби, тим билдинга, и то ће бити нешто ново у Нишу. За почетак крећем сама, а уколико се делатност развије, планирам запошљавање других радника - рекла је Петровићева.

Њена колегиница Наташа Николић планира да своје дугогодишње искуство и личну креативност искористи на пословима уређења и унутрашње декорације простора, као и организације разних манифестација.

Милан Миљковић је препознао да у Нишу недостају занатлије, па своју шансу види у извођењу водоинсталатерских радова.

- Добар део досадашњег радног века бавим се овим послом, а од њега може да се преживи - казао је Миљковић.

Одлука о суфинансирању локалног акционог плана запошљавања између Града Ниша и Националне службе за запошљавање потписана је 27. јуна ове године. За реализацију су обезбеђена средства од 35.984.190 динара, од чега Град учествује са 18.200.000 динара, а НСЗ са 17.784.190 динара. Планирано је запошљавање 130 незапослених преко програма самозапошљавања, запошљавања незапослених из категорије теже запошљивих и Стручне праксе.

Поред тога, Град је издвојио и 5.000.000 динара за спровођење јавних радова на којима ће 14 незапослених са евиденције НСЗ бити ангажовано код ЈКП Медијана као извођача, на пословима одржавања и заштите животне средине и природе, као и унапређења комуналне хигијене.