Дoгађаjи

03.10.2024.

Подршка новим предузетницима у Врњачкој Бањи

У оквиру сарадње Националне службе за запошљавање и Општине Врњачка Бања, јуче је у том граду свечано уручено 14 бесповратних субвенција незапосленим лицима за покретање сопствених бизниса.

Одлуке о додели средстава корисницима су уручили председник Општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић, председник Скупштине Иван Радовић и директорка Филијале Краљево НСЗ Снежана Прелић, а догађају су присуствовали и Небојша Алимпић, начелник Одељења за локални економски развој и Даница Гочанин из Испоставе Врњачка Бања НСЗ.

Директорка Прелић је том приликом истакла да се на евиденцији Испоставе Врњачка Бања тренутно налазе 1.782 незапослена лица, што представља смањење за 11,3% у односу на исти месец претходне године.

- Преко јавних позива НСЗ 17 лица је у првој половини године већ регистровало своју делатност, а са данашњих 14, укупно се 31 лице са евиденције НСЗ упустило у предузетничке воде.  Преко 10 милиона динара из буџета Републике Србије и буџета Општине Врњачка Бања издвојено је за покретање предузетништва незапослених лица – навела је Прелићева.

По њеним речима, доделом ових уговора субвенционишу се производне делатности које се, пре свега, односе на радове у грађевинарству, производњу намештаја, процесне опреме, производњу и прераду хране, али и на услужно занатство, нарочито када су у питању особе женског пола, попут фризера, козметичара и домаће радиности, а средства су добиле и адвокатске канцеларије и аутомеханичарске радње.

Председник Општине Бобан Ђуровић је истакао значај мера запошљавања као подршке развоју економске самосталности и стварању нових радних места, наглашавајући да ће Општина наставити да пружа помоћ својим грађанима у реализацији њихових пословних идеја.

- Ове субвенције представљају више од финансијске подршке. Оне су подстицај за нови почетак и охрабрење да се упусти у свет предузетништва, што је изузетно важно за економски развој наше општине. Врњачка Бања је место које негује дух иновативности и креативности, а овакав вид помоћи је начин да нашим незапосленим суграђанима омогућимо да покрену сопствени посао и остваре своје идеје. Наставићемо са истим и сличним програмима и у будућности, јер верујемо да само кроз улагање у наше људе можемо градити одрживу будућност и креирати стабилну локалну економију. Верујем да ће ових 14 предузетника бити инспирација другима, а Општина ће увек бити ту да их подржи - рекао је Ђуровић и подсетио да су ове мере део Локалног акционог плана запошљавања за 2024. годину.

Нови предузетници су истакли да ће им субвенције изузетно значити за набавку неопходне опреме и плаћање трошкова јер, како кажу, сваки почетак је тежак. Добитници субвенција за самозапошљавање су, као обавезан услов за конкурисање, претходно у НСЗ завршили обуку „Пут до успешног предузетника“.

Субвенције за самозапошљавање додељују се у једнократном износу од 300.000 динара за оснивање радње, задруге или другог облика предузетништва, као и за оснивање привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос. Добитници субвенција су у обавези да обављају регистровану делатност на територији општине Врњачка Бања и да по том основу измирују порезе и доприносе за обавезно социјално осигурање за најмање 12 месеци, почев од дана отпочињања делатности.