Дoгађаjи

06.11.2014.

Подршка у запошљавању

У кикиндској филијали НСЗ јуче су додељени уговори корисницима програма и мера активне политике запошљавања у Севернобанатском округу.

Одобрено је извођење 13 јавних радова, на којима ће бити ангажоване 43 особе са инвалидитетом. Захваљујући програмима јавних радова биће обезбеђена помоћ члановима удружења слепих, слабовидих и лицима са дистрофијом, учиће се вештине старих заната - у грнчарској радионици, радионици за израду свећа и кројачкој радионици, радиће се на одржавању, заштити и уређењу животне средине, сакупљању и рециклажи секундарних сировина и многим другим пословима. У ове сврхе је издвојено укупно 9 милиона динара.

По јавном позиву за доделу субвенција за самозапошљавање одобрено је 16 захтева - 4 корисника су особе са инвалидитетом, а 3 лица су корисници субвенције за незапослена лица ромске националности. За ове субвенције издвојено је близу 3 милиона динара, а корисници ће се бавити одржавањем и поправком моторних возила, књиговодственим услугама, рециклажом, прозводњом сапуна, израдом намештаја и другим делатностима.

Субвенцију зараде за запошљавање особа са инвалидитетом без радног искуства користиће 5 послодаваца, док је један послодавац запослио особу са инвалидитетом уз пружање подршке на радном месту кроз програм радне асистенције. Кроз програм стручне праксе, за самосталан рад у струци оспoсобиће се једна особа са инвалидитетом.

Уговоре су уручили Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање и Јелена Митровић, директорка кикиндске филијале НСЗ. Директор НСЗ том приликом пожелео је корисницима програма успех у пословању, уз жељу да у наредном периоду запосле и нове раднике.