Дoгађаjи

19.10.2012.

Подршка запошљавању у Неготину

Direktorka Filijale NSZ Bor, Lidija Načić i predsednik opštine Negotin, mr Milan Uruković uručili su poslodavcima ugovore o dodeli subvencija za otvaranje novih radnih mesta. Ugovore je potpisalo 14 poslodavaca iz opštine Negotin koji su za zapošljavanje nezaposlenih sa evidencije NSZ dobili po 200.000 dinara.

Opština Negotin je ove godine kao svoj doprinos rešavanju problema nezaposlenosti, a u skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja, izdvojila 5.060.000 dinara, a NSZ oko 800.000 dinara. Zahvaljujući ovim sredstvima, do posla su došla 32 radnika, od toga 14 uz pomoć subvencija poslodavcima, a 18 preko programa samozapošljavanja.

- Opština Negotin prednjači na nivou Borskog okruga, ne samo po najvećem izdvajanju sopstvenih sredstava za rešavanje problema nezaposlenosti, već i po redovnom ažuriranju preuzetih obaveza. Nadamo se da ćemo uspešnu saradnju nastaviti i dogodine uz zapošljavanje još većeg broja nezaposlenih - izjavila je Lidija Načić, direktorka Nacionalne službe zapošljavanja-filijale Bor.

Od ukupne sume od 5.819.000 dinara namenjene rešavanju problema nezaposlenosti za subvencije poslodavcima, prvenstveno u privatnom sektoru, izdvojeno je 2.875.000 dinara. Sredstva su izdvojena za poslodavce koji otvaranjem novih radnih mesta pospešuju zaposlenost i tako utiču na razvoj opštine u celini. Na taj način, a kao stimulacija i podstrek ostalim privatnicima da otvaraju nova radna mesta, potpisana su 14 ugovora. Takođe, po programu samozapošljavanja, koji pored subvencije podrazumeva i pružanje stručne pomoći i obuke nezaposlenom licu koje se zapošljava, ove godine izdvojeno je 2.944.000 dinara. Na taj način do radnog mesta je došlo još 18 nezaposlenih osoba.

-Svesni smo da je ovo tek mali korak u rešavanju velikog problema nezaposlenosti, ali za narednu godinu, u prilici smo, sada već da najavimo, da će za ove namene biti izdvojeno više sredstava. Tako ćemo mi, kao lokalna samouprava, uz pomoć Nacionalne službe zapošljavanja, pomoći da do radnog mesta dođe veći broj nezaposlenih - poručio je mr Milan Uruković, predsednik opštine Negotin.