Дoгађаjи

04.12.2012.

Подршка запошљавању у општини Приjепоље

U prostorijama NSZ - Filijale Prijepolje, u petak 30. novembra 2012. godine, svečano su uručeći ugovori po programu Lokalnog akcionog plana za zapošljavanja (LAPZ) opštine Prijepolje. Uručenju su prisustvovali državni sekteri u ministarstvu rada, zapošljavanje i socijalne politike, Dragi Vidojević i Zoran Martinović, kao i direktor Filijale NSZ – Prijepolje, Dragiša Simović i potpredsednik opštine Prijepolje, Dobro Lazarević.

Opština Prijepolje je ove godine kao svoj doprinos rešavanju problema nezaposlenosti, a u skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja, izdvojila 10 miliona dinara, a Nacionalna služba 2,5 miliona dinara. Zahvaljujući ovim sredstvima do posla je došlo 57 radnika, a od toga 40 se zaposlilo kroz projekte javnih radova, devet uz pomoć subvencije za samozapošljavanje, a osam uz subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta.

Pozdravljajući prisutne Direktor Filijale NSZ - Prijepolje Dragiša Simović je istakao značaj LAPZ-a i aktivno učešće opštine Prijepolje u rešavanju problema nezaposlenosti. Naglasio je značaj i pozitivne efekte aktivnih mera zapošljavanja koje je sprovodila Nacionalna služba u 2012. godini u smanjenju broja nezaposlenih u opštini Prijepolje.

Potpredsednik opštine Prijepolje, Dobro Lazarević je istakao da će opština Prijepolje i dalje raditi na tome da se spreči odliv mladih stručnih kadrova iz opštine kako putem privlačenja stranih investicija tako i izdvajanjem većeg iznosa finansijskih sredstava lokalne samouprave u rešavanju gorućeg problema, nezaposlenosti. Istakao je veoma dobru saradnju lokalne samouprave i NSZ-Filijale Prijepolje u realizaciji LAPZ-a kao i ostalih aktivnosti koji su imali ili će imati za cilj uključivanje što većeg broja nezaposlenih u svet rada.

Gosti iz ministarstva su istakli značaj događaja i sinergije lokalne samouprave i republičkih organa u iznalaženju rešenja zaposlenja što većeg broja nezaposlenih građana, a pogotovu mladih, starijih od 50 godina i teže zapošljivih lica. Rešenja se vide u privlačenju što većeg broja stranih investicija, povećanju izvoza kao i u socijalnom preduzetništvu čija se zakonska rešenja očekuju u 2013. godini.