Дoгађаjи

19.09.2014.

Посао за 1.000 радника

Председник Владе Србије Александар Вучић отворио је у четвртак, 18. септембра 2014. године, у Суботици, фабрику „Гордон“, која послује у оквиру групације „Калцедонија“.

Отварању фабрике присуствовали су амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо, потпредседница Владе Зорана Михајловић, генерални директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, градоначелник Суботице Јене Маглаи, председник Регионалне привредне коморе Слободан Војиновић, директор суботичке филијале НСЗ Душан Торбица, директор сомборске филијале НСЗ Секула Тањевић.

„Нигде нећете наћи боље људе, раднике, енергију и марљивост, тако да можете размишљати да повећате број запослених и на 3.000 радника“, рекао је Вучић. Премијер је подсетио и да компаније из Србије могу да извозе у Европску унију, Руску Федерацију, Казахстан, Турску, Белорусију и да ће тако бити и убудуће. Поручио је да је за отварање нове инвестиције заслужан град Суботица, али и Влада Србије, а да од младих који ће се ту запослити очекује да буду вредни, марљиви и поштени.

Италијанска група већ има фабрику у Сомбору која запошљава 2.000 људи, а најављено је да ће ускоро бити отворене две нове фабрике, у Руми и Апатину, тако да ће посао наћи још 2.000 радника.

У Суботици у предузећу већ ради 400 од уговорених 1.000 радника, а отварање њихових радних места држава је субвенционисала са по 3.000 евра, док је локална самоуправа обезбедила бесплатно земљиште.

Фабрика „Гордон“ од самог почетка сарађује са Националном службом за запошљавање у Суботици, редовно учествује на сајмовима запошљавања, а саветници континуирано посредују у запошљавању кандидата, одржавајући групне информативне разговоре у својим просторијама, као и обуке за активно тражење посла, како би се кандидати на адекватан начин припремили и представили послодавцу приликом конкурисања. Више од две трећине кандидата запослило се посредством суботичке филијале НСЗ.

Генерални директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић у гостовању на локалним телевизијама истакао је да тржиште рада у Србији бележи позитивне ефекте. Стопа незапослености у Суботици нижа је за 5 до 6 одсто у односу на републички просек. Посматрајући податке о броју лица која су се запослила са евиденције НСЗ, у првих осам месеци тај број износи око 143.000, што је око 4,2% више у односу на исти период прошле године.