Дoгађаjи

14.10.2014.

Посао за 150 радника

Сајам запошљавања у Новој Пазови, други овогодишњи сајам у Срему у организацији Филијале Сремска Митровица НСЗ, одржан је 10. октобра. Учествовало је 16 послодаваца, који су исказали потребе за запошљавањем преко 150 радника. Успешна сарадња локалне самоуправе Стара Пазова, Сремске привредне коморе и Филијале Сремска Митровица у организацији сајма, говори о заједничком раду у циљу решавања проблема незапослености у старопазовачкој општини.

У оквиру манифестације одржан је и округли сто на тему: „Неискусни са искуством и престари за рад - неспремност послодаваца да запошљавају младе без искуства и старије преко 45 година“, како би се указало на актуелан проблем на тржишту рада и пронашла решења за његово превазилажење.

Поред представника НСЗ, скупу су присуствовали успешни послодавци, незапослена лица, као и Миленко Вучиновић, председник Локалног савета за запошљавање општине Стара Пазова.

У разговору је истакнуто да послодавци ређе запошљавају младе, али и особе старије од 45 година, зато што нису сигурни колико ће раднику без искуства бити потребно да се укључи у радни процес, односно да ухвати корак са савременим процесима рада, када су у питању старији кандидати. Са друге стране, обе категорије имају и велике предности, питање је шта ће се у већој мери одразити на пословање предузећа.

Послодавци у младима виде мотивацију и способност за учење, а у старијима препознају одговорност, поузданост, искуство, лојалност, поштење и марљивост. Младима се замера нефлексибилност, уочено је да су недовољно припремљени за разговоре са послодавцима, да немају развијене радне навике и да су склони флуктуацији, тј. да су у сталној потрази за бољим радним местом. Такође, послодавци избегавају ангажовање младих без радног искуства како би уштедели средства за обуке и њихово увођење у посао, што би могло да се превазиђе усклађивањем система образовања и потреба тржишта рада, као и већом међугенерацијском сарадњом.

Када је у питању ангажовање незапослених старијих од 45 година, послодавци се плаше да ће им недостајати иницијатива, знање и да ће се спорије прилагођавати новој радној средини.

Закључак округлог стола је да незапослени из обе категорије имају своје место на савременом тржишту рада и бројне квалитете које могу понудити, али је потребно да послодавци буду више усмерени на њихове компетенције. Неопходно је да незапослени буду активнији у тражењу посла, послодавци флексибилнији у сагледавању њихових карактеристика, а од посебног је значаја да Националну службу за запошљавање препознају као правог партнера у налажењу посла, односно адекватног радника.