Дoгађаjи

20.06.2023.

Представници пријепољске филијале посетили послодавце у Прибоју

Директорка Филијале Пријепоље НСЗ Рафета Хајдаревић и шеф одсека за програме Милан Србљановић, посетили су два послодаваца у Прибоју, са којима ова филијала годинама успешно сарађује.

Фирма “Компа текс”, која се бави производњом заштитне одеће, већ дужи низ година, корисник је   програма Националне службе за запошљавање, што, како наводи власник фирме Момир Спајић, у великој мери олакшава производњу и доприноси успешности и одрживости пословања.

Послодавац је од 2017. године са евиденције Филијале Пријепоље  укључио 80 незапослених лица кроз мере и програме НСЗ, док је у 2023. години укључено шест лица кроз програм Обука на захтев послодавца. 

На састанку  се разговарало о будућој сарадњи, као и о  решавању тренутног недостатка радног кадра за позиције шивача, конфекционера, моделара, што производним текстилним фирмама представља потенцијални проблем у одрживости пословања, јер старији радници одлазе у пензију, а нема довољно заинтересованости за школовање ових профила.

Приликом посете послодавца “Производња намештаја Оташевић“  представници Филијале Пријепоље обишли су простор у којем се обавља производња, преправка и репарација намештаја, а који се налази у породичној кући власника фирме Стефана Оташевића.

“Производња намештаја Оташевић” користи мере и програме НСЗ од 2019. године. Кроз овај види субвенционисања до 2023. године укључено је15 незапослених лица са евиденције. 

Послодавац је користио мере:  Обука  на захтев послодавца за три лица, Стицање практичних знања, такође за три лица,  и  субвенцију зараде за ОСИ без радног искуства за једно лице. Планове за проширивање фирме, као и планове за премештање производње у већи простор, Стефан Оташевић наводи као будући изазов за породичну фирму која успешно послује уз значајну помоћ  мера и програма НСЗ.