Дoгађаjи

14.12.2023.

Преко нишке Филијале у овој години запослено 289 особа са инвалидитетом

Са евиденције незапослених Филијале Ниш Националне службе за запошљавање у току 2023. године радно је ангажовано укупно 289 особа са инвалидитетом (ОСИ). На пораст интересовања послодаваца за запошљавањем лица из категорије теже запошљивих пре свега су утицале мере активне политике запошљавања чији је циљ управо радно ангажовање ове категорије незапослених.

Представници нишке Филијале НСЗ обишли су током ове седмице компанију МВ Фортуне која запошљава седамдесетак радника. У предузећу кажу да су им претходних година Национална служба и Филијала Ниш били немерљива помоћ у развоју пословања, преко коришћења различитих програма и услуга, како финансијских, тако и информативно-саветодавних, а све у циљу доласка до квалитетне радне снаге и већег запошљавања.

- Као друштвено одговорна компанија која послује тринаест година у Нишу, имамо позитивна искуства у погледу запошљавања особа са инвалидитетом. Свесни смо да је данас њима тешко да пронађу адекватан посао и зато смо спремни да, у зависности од потреба људи које запошљавамо, прилагодимо и њихов радни простор. Желимо да се они сами добро осећају на послу и да се што боље уклопе. Тренутно запошљавамо две такве особе, од којих је једна  у производњи хране, а друга у малопродаји, и то су људи који се јако пуно залажу на послу. Срећни смо што можемо да им помогнемо да се укључе у процес рада и да на тај начин обезбеде за себе и своје породице средства за нормалан живот  - рекао је  Никола Микић, директор компаније МВ Фортуне у склопу које послују и пицерије Цезар.

Двадесетпетогодишња Маја Ристић, по занимању фризер, на евиденцији Филијале Ниш је била пријављена две године, током којих се, како нам је објаснила, као особа са оштећењем слуха, суочила са потешкоћама у проналажењу посла. Од марта ове године запослена је у компанији МВ Фортуне уз помоћ субвенције за запошљавање лица из категорије теже запошљивих, и ту ради на пословима припреме и паковања хране. Маја не крије задовољство што је добро прихваћена на послу од стране колектива који јој, како каже, пружа несебичну подршку у раду.

На евиденцији Филијале Ниш НСЗ тренутно је 551 особа са инвалидитетом. У оквиру програма „Субвенција зарада особа са инвалидитетом без радног искуства“ током 2023. године запослене су 42 ОСИ, док је по програму „Субвенције послодавцима за запошљавања лица из категорије теже запошљивих“ ангажовано 26 ОСИ. За коришћење средстава за самозапошљавање ове године су се определиле три особе са инвалидитетом и на тај начин се осмелиле да покрену своје самосталне делатности. Такође, још 38 ОСИ је било ангажовано по програму „Јавних радова“, чији је циљ очување и унапређење њихових радних способности  уз остварење одређеног друштвеног интереса. Ова група била је ангажована на административним пословима, пословима формирања и архивирања базе података, као и чишћења и одржавања животне средине. 

Поред тога, особе са инвалидитетом са евиденције Филијале Ниш НСЗ током ове године биле су укључене и кроз програме „Стручна пракса“, „Приправништво“ за незапослене са средњим и високим нивоом квалификација, као и кроз програм „Стицање практичних знања“.