Дoгађаjи

03.12.2012.

Прекогранична сарадња, ИПА проjекат Србиjа - Мађарска

Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala Subotica, u saradnji sa Otvorenim univerzitetom iz Subotice i u partnerstvu sa tri organizacije koje se bave zapošljavanjem, regionalnalnim razvojem, edukacijom i usavršavanjem odraslih iz Mađarske, realizuje projekat pod nazivom ''Cross Border Business Advisor Network'' (''Advisor Net'') u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Projekat ''Advajzor net'' je počeo u decembru 2011. godine, a završava se 2012. godine u novembru.

Aktivnosti vezane za ovaj projekat odvijaju se u okviru „Student" ( „Učenik" ) podprograma, gde je planirano sprovođenje Info dana, treninga za Karijerne savetnike i treninga za učenike. Akcenat je na povećanju šanse za zapošljavanje mladih i obučavanje takozvanih „Savetnika za karijeru" iz redova pedagoga, psihologa u srednjoj školi. Usmeravanjem karijere smanjiće se broj nezaposlenih mladih uzrasta od 18 do 30 godina.

Info dani održani su u periodu od 22. oktobra do 24. oktobra 2012. godine u Tehničkoj Školi ,,Ivan Sarić", Politehničkoj školi, Srednjoj Ekonomskoj školi ,,Bosa Milićević" i Hemijsko-Tehnološkoj školi ,,Lazar Nešić". Učenici završnih razreda kao i njihove odeljenske starešine upoznati su sa predstojećim aktivnostima i programom koji će biti realizovan u njihovim školama.

Trening za Karijerne savetnike održan je u periodu od 7. novembra do 14. novembra 2012. godine u prostorijama Otvorenog Univerziteta, gde je učestvovalo 15 profesora iz ovih subotičkih srednjih škola. Tokom četvorodnevnog treninga profesori su upoznati sa metodama traženja posla, instrukcijama za pisanje radne biografije, tehnikama vođenja razgovora sa poslodavcem kao i uslugama Nacionalne Službe za zapošljavanje. Svo ovo znanje i informacije preneće svojim učenicima koji se odluče da nakon završene srednje škole iskuse svet rada i traženja posla.