Дoгађаjи

31.07.2024.

Прекогранична сарадња Србије и Црне Горе на запошљавању младих

У Машинско – електротехничкој школи у Прибоју 25. јула је одржана завршна конференција пројекта “Креирање подстицајног пословног окружења за запошљавање младих у прекограничном подручју Србије и Црне Горе - БЕYОНД”, на којој је учествовала и директорка Филијале Пријепоље НСЗ Рафета Хајдаревић.

Партнери на пројекту који је трајао претходних 18 месеци, били су Регионална развојна агенција Златибор (РРА), Иновациони предузетнички центар “Технополис” из Никшића и Машинско – електротехничка школа из Прибоја.

Обраћајући се учесницима конференције, директор Регионалне развојне агенције Златибор, Славко Лукић је у више наврата истакао допринос Националне службе за запошљавање успешној реализацији пројекта БЕYОНД, али, како је рекао, и других пројеката и активности РРА Златибор.

Пројекат је суфинансирала Европска унија кроз програм Прекограничне сарадње Србија – Црна Гора, а део средстава су обезбедили и партнери на пројекту. Пројекат је кроз различите активности пружио подршку стартап еко систему, развијањем релевантне онлајн платформе за менторство и институционалну подршку у оквиру регионалних иновационих стартап центара.

„Кроз набавку модерне опреме и израду наставних програма за роботику и мехатронику,  обуке за незапослена лица из области управљења ЦНЦ машинама, великог броја обука за професоре и ученике Машинско – електротехничке школе, организовање кампова, студијских посета и меет уп сусрета, пројекат је допринео изградњи капацитета незапослених лица из Србије и Црне Горе у складу са потребама металске индустрије, а допринео је и активирању стартап и иновационог потенцијала међу млађом популацијом“, речено је на скупу.

Учешћем на завршној конференцији пројекта БЕYОНД, директорка пријепољске Филијале НСЗ пружила је подршку партнерима након успешно реализованих активности на остваривању зацртаних циљева који су били усмерени на креирање подстицајног пословног окружења за запошљавање младих у прекограничном подручју Србије и Црне Горе, као и на унапређење знања и компетенција младих незапослених лица.

У неформалном разговору са учесницима конференције, директорка Хајдаревић је истакла да Национална служба за запошљавање подржава сваки вид партнерства и сарадње на реализацији пројеката чији је циљ повећање запошљивости и смањење незапослености.