Дoгађаjи

10.02.2022.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЈАВНИХ ПОЗИВА НСЗ НА ФОРУМУ ПОСЛОДАВАЦА У ПРОКУПЉУ

Директор директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић је на Форуму послодаваца у сали Града Прокупља, где је одржана презентација мера активне политике запошљавања и јавних позива НСЗ, истакао да и привредници и незапослена лица ове године могу да рачунају на више средстава и да је за ту намену Влада Републике Србије издвојила 6.55 милијарди динара.

„Ово је значајан  буџет и уверен сам да ће се послодавци и незапослени пронаћи у неком од наших програма. Расписано је 12 јавних позива, од којих је 10 намењено послодавцима и 2 незапосленим лицима која желе да покрену сопствени посао. Национална служба за запошљавање и локална самоуправа ће им пружити значајну подршку“, рекао је Мартиновић на Форуму који је организовала НСЗ, Филијала Прокупље у сарадњи са локалном самоуправом уз учешће представника Локалног савета за запошљавање, Уније послодаваца, Центра за социјални рад, Канцеларије за младе, удружења Рома и око 30 послодаваца из Прокупља. 

Мартиновић је, позивајући послодавце да аплицирају за одговарајуће програме НСЗ, додао да су ове године услови конкурса релаксирани и да се ради о бесповратном новцу који треба усмерити онима који ће га на одговоран и законски начин потрошити.Он је такође изразио задовољство што у време пандемије није дошло до пораста броја незапослених и да је број незапослених у Републици Србији нешто испод 480 000.

Градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић је казао да је из буџета града ове године издвојено 15 милиона динара за  спровођење програма запошљавања, који је у складу са мерама које које је прописала Република Србија са захтевима и потребама, како привредника, тако и лица која су на евиденцији НСЗ. „Драго ми је што износим податак да ће на основу анализе прошлогодишњих захтева, средства бити усмерена на програме који су се показали као најинтересантнији, а један од њих је програм самозапошљавања. То говори да су се људи осмелили да покрену сопствени бизнис и да је све више незапослених заинтересовано за запошљавање путем овог програма, уз подршку државе и локалне самоуправе, рекао је Аранђеловић.

Учесницима Форума, међу којима је било и послодаваца који су и предходних година користили  подстицајна средства НСЗ, али и оних који се први пут сусрећу са оваквим погодностима, су  кроз детаљну презентацију представљени јавни позиви уз информације како да аплицирају за програме и уз подстицајна средства са евиденције НСЗ запосле потребне раднике. Током и по завршетку Форума, послодавци су изразили задовољство услугама које пружа Национална служба за запошљавање, као и сарадњом са запосленима у Филијали Прокупље.