Дoгађаjи

22.02.2022.

Пријепољски послодавци упознати са актуелним конкурсима

Пријепољска филијала Националне службе за запошљавање је у Пријепољу и Прибоју организовала форуме послодаваца, на којима је упознала локалне привреднике са условима и роковима актуелних јавних позива и конкурса за коришћење државних олакшица у запошљавању.

Према речима Рафета Хајдаревић, в.д. директора, на нивоу Филијале Пријепоље НСЗ, која обухвата општине Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница, у 2021 години је захваљујући мерама и програмима активне политике запошљавања ангажовано укупно 766 незапослених лица, за шта је издвојен око 161 милион динара.

- Поред промовисања јавних позива за ову годину, потребно је сагледати и установити потребе које послодаваци имају за запошљавање нових радника. Стога нам је битно успостављање сарадње и са новим послодавцима који раније нису користили услуге Националне службе за запошљавање или их нису користили неко дуже време. Преко разматрања актуелних тема на локалном тржишту и информисања послодаваца о услугама НСЗ и мерама активне политике запошљавања, учествујемо у развијању партнерства и иновативности на тржишту, уз промовисање значаја запошљавања теже запошљивих категорија грађана – поручила је Хајдаревићева.

Током дискусије привредници су изразили задовољство учешћем на форуму, као и добијеним детаљним појашњењима о јавним позивима за 2022. годину. При том, они су истакли и веома тежак положај послодаваца у општинама које спадају у групу девастираних и указали на чињеницу да у јавним позивима за њих постоје бројна ограничења која се испољавају као проблем приликом ангажовања незапослених лица.

Поред представника привреде, Форумима послодаваца су присуствовали и представници локалне самоуправе, различитих удружења, Канцеларије за локални економски развој, Канцеларије за младе, као и представници Региноналне привредне коморе Ужице, који су том приликом презентовали ИПА пројекат прекограничне сарадње, који се спроводи у сарадњи са Привредном комором Фердерације Босне и Херцеговине.

Слични форуми послодаваца на тему презентације јавних позива НСЗ за 2022. годину биће одржани и у испоставама Националне службе у Сјеници и Новој Вароши, како би се што прецизније установиле потребе локалног тржишта рада, а тамошњи послодавци што боље упознали са могућностима конкурисања и коришћења државних олакшица при запошљавању.