Дoгађаjи

09.12.2013.

Пример добре сарадње

U Opštini Inđija održan je okrugli sto sa poslodavcima i drugim zainteresovanim sagovornicima, na temu ''Usklađenost obrazovanja sa potrebama tržišta sa osvrtom na lokalni nivo'', u organizaciji Filijale Sremska Mitrovica Nacionalne službe za zapošljavanje.

Cilj događaja je da se razmene mišljenja i iskustva stručnjaka u oblasti razvoja ljudskih resursa, predstavnika obrazovnih institucija, predstavnika relevantnih državnih institucija i predstavnika menadžmenta poslodavaca koji zapošljavaju ili planiraju zapošljavanje značajnog broja radnika.

Događaju je prisustvovalo 40 učesnika, koji su ukazali na probleme i davali konkretne predloge za rešavanje problema neusklađenosti obrazovanja i potreba tržišta rada opštine Inđija. Na evidenciji Službe Inđija NSZ najbrojnija su lica sa srednjom stručnom spremom i mladi između 20 i 30 godina.

Predstavnici Tehničke škole ''Mihajlo Pupin'' iz Inđije naglasili su problem upisa velikog broja učenika na smer saobraćajni tehničar i podsetili da Ministarstvo prosvete nije odobrilo uvođenje novog smera - mehatronika, iako za ovim kadrom postoji iskazana potreba poslodavaca. Snežana Živković, zamenica direktora TŠ ''Mihajlo Pupin'', istakla je da dosadašnja saradnja sa firmama u kojima đaci obavljaju praktičnu nastavu predstavlja dobar primer saradnje obrazovnih institucija i poslodavaca i jedan od načina usklađivanja obrazovanja sa potrebama tržišta rada.

Firma ''IGB Automotive'', koja uspešno posluje i zapošljavanja veliki broj radnika u opštini Inđija, spremna je da obučava mlade i tako im pruži mogućnost sticanja praktičnih znanja.

Jedan od predloga Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice iz Novog Sada je uspostavljanje veće saradnje relevantnih institucija koje mogu doprineti bržem rešavanju problema neusklađenosti obrazovanja i potreba tržišta rada.

Okrugli sto u Inđiji organizovan je u okviru projekta ''Podizanje učinka i konkurentnosti i usklađivanje potreba privrede sa ponudom tržišta radne snage putem umrežavanja javnog i privatnog sektora (MATCHDO projekat), koji je u okviru Programa celoživotnog učenja finansiran od strane Evropske komisije.