Дoгађаjи

30.10.2013.

Припреме за зимску туристичку сезону

Sajam zapošljavanja u Raški, organizovan u saradnji NSZ i lokalne samouprave, održan je u Sali bivšeg Komiteta, 25. oktobra, uoči početka turističke sezone na Kopaoniku.

Manifestaciju je otvorio Jovan Čorbić, predsednik Skupštine Opštine Raška. Ponudu slobodnih radnih mesta istaklo je 17 poslodavaca, uglavnom redovni učesnici sajmova zapošljavanja, koji su se odavno opredelili da na ovaj način, direktnim kontaktom sa nezaposlenima, dolaze do radnika.

Među učesnicima najbrojnija su bila turističko-ugostiteljska preduzeća: MK Mountain resorts, Kraljevi čardaci, Putnik AD, hoteli Zoned, Ceco Line i Srebrna lisica, sa kojima NSZ ima dugu i uspešnu saradnju u pogledu odabira najboljih kadrova. Traženi su: kuvari, sobarice, recepcioneri i konobari. Skijališta Srbije se nadaju uspešnoj zimskoj sezoni, čemu bi trebalo da doprinesu i novoizgrađeni objekti, a zaposliće žičničare, redare, prodavce karata, vozače tabača staza i higijeničare.

Pored poslova u oblasti turizma, sajamska ponuda obuhvatila je i druge stručne profile. Primat oprema tražila je radnike mašinske struke, bravare, varioce, farbare, gletere, Perfetto Jeans radnike tekstilne, Finagro prehrambene, a Elit Ekskluziv drvno-prerađivačke struke. Osiguravajuće kuće Uniqa i Wiener Stadtische tražile su agente osiguranja, agencija Securitas Services radnike obezbeđenja, a Ibarski rudnici NK radnike na kopovima uglja.

U pratećem delu manifestacije održana je izložba radova polaznika obuke za izradu suvenira po projektu NVO EU Progres i predstavljeni rezultati javnog rada Udruženja za pomoć licima sa posebnim potrebama, koje je preuzelo na sebe obeležavanje putokaza u Rezervatu biosfere Golija.

U okviru sajma održan je i okrugli sto Žensko preduzetništvo. Vladimir Raković, organizator programa zapošljavanja Filijale Kraljevo, predstavio je iskustva NSZ na tom polju, izneo statističke podatke o broju žena koje su aplicirale za subvenciju za samozapošljavanje po javnom pozivu NSZ i predstavio prisutnima finansijske mere aktivne politike zapošljavanja. Dobrila Filipović, sekretar Skupštine Opštine Raška i Tijana Pajević, pomoćnik za ekonomska pitanja, predstavile su programe lokalne samouprave za podsticanje ženskog preduzetništva. Danica Pavlović, predstavnik NVO EU Progres govorila je o projektima i rezultatima ove organizacije. Ivanka Pendić Filipović predstavila je rad Udruženja poslovnih žena jugozapadne Srbije. Opšti utisak je da se polako povećava broj žena preduzetnica, ali i da se mora dalje raditi na ohrabrivanju žena da stupe u svet biznisa.