Дoгађаjи

29.04.2024.

Привредници Алексинца и Ражња информисани о јавним позивима за ову годину

У великој сали алексиначког Дома културе, представници Филијале Ниш НСЗ 25. априла су одржали презентацију расписаних јавних позива за 2024. годину и програма из пројекта „Гаранција за младе“.

Присутне су поздравили председник Општине Алексинац Далибор Радичевић и директор Филијале Ниш НСЗ Бобан Матић, који су подсетили на одличне пословне односе чији је резултат смањење незапослености на територији коју покрива Служба Алексинац НСЗ. Они су искористили прилику и да најаве овогодишњу сарадњу Алексинца и НСЗ у делу суфинансирања мера активне политике запошљавања, преко ког ће бити обезбеђена значајна средства за радно активирање незапослених.

Актуелне јавне позиве привредницима је представила Лелица Марковић, руководилац Службе Алексинац НСЗ, а упознала их је и са пројектом Гаранција за младе. На питања присутних одговарале су Наташа Тончев, начелница Одељења за програме запошљавања и предузетништво и Тамара Милошевић, начелница Одељења за образовање и обуке у Филијали Ниш НСЗ.

Презентацији је присуствовало педесетак предузетника са територија Алексинца и Ражња. Марија Милошевић из алексиначке фирме Моником, која послује у сектору пољопривреде и прераде воћа, каже да се последњих година у време брања воћа суочавају са недостатком радника.

- Дошла сам да видим да ли би могли нешто од програма да искористимо, пошто до сада нисмо били у ситуацији да користимо субвенције за запошљавање радника, јер смо их ангажовали само у сезони брања вишања и шљива. Размислићемо о програму приправништва јер имамо у плану запошљавње младог технолога у производњи - објаснила је Милошевићева.

Ана Станковић, власница фирме S&М Trans 990, која се бави превозом друмског терета из Алексинца, каже да до сада нису користили субвенције, иако су били заинтересовани за њих и претходних година. 

- Радимо две године а сада смо заинтересовани за програм запошљавања особа са инвалидитетом и запошљавања лица из категорије теже запошљивих – навела је Станковићева. 

Презентацији су испред Сектора за подршку запошљавању Дирекције НСЗ присуствовали Вања Златковић, службеница за методологију посредовања у запошљавању и Дарко Марјановић, службеник за развој односа са послодавцима.