Дoгађаjи

25.02.2022.

Привредницима Новог Пазара и Тутина представљени програми подршке државних институција

У организацији новопазарске филијале Националне службе за запошљавање и Привредне Коморе Нови Пазар, а уз подршку Министарства привреде, у градском Културном центру, 24. фебруара су локалним привредницима представљени најважнији државни програми подршке и доделе подстицајних средстава. Истог дана, таква презентација била је организована и за послодавце са територије Општине Тутин.

Различите програме подршке и олакшица у пословању привредницима су презентовали представници Министарства привреде, Националне службе за запошљавање, Фонда за развој Републике Србије, Агенције за осигурање извоза и Међународне финансијске корпорације.

- Министарство привреде је определило 2,5 милијарди динара за различите пројекте намењене предузетницима у текућој години. Програми су конципирани у комбинацији бесповратних средстава и повољних кредита Фонда за развој или пословних банака, а намењени су различитим циљним групама за унапређење и проширење производних програма – рекла је Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница Министарке привреде.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац је истакао да су у понуди различити програми који су изузетно повољни, па је позвао послодавце да се одазову у што већем броју и искористе погодности које нуде државне институције. Он је подсетио да је Град субвенционисао камате за прошлогодишње програме, што ће учинити и ове, и изразио очекивање да ће привредници успети да, уз подршку институција, што боље искористе понуђене могућности.

Директор новопазарске филијале НСЗ Фахрудин Ђекић је подсетио послодавце да је НСЗ почетком године расписала 12 јавних позива који су, како је рекао, изузетно квалитетни и атрактивни за кориснике услуга Националне службе.

- Ове године је, у односу на прошлу, издвојено још више финансијских средстава из буџета, чиме ће се омогућити запошљавање још већег броја лица. Без адекватне подршке нашим првредницима нема ни отварања нових радних места, а ово је сигурно један важан дан за све привреднике нашег краја - поручио је Ђекић.

Презентацији јавних позива НСЗ у Новом Пазару је присуствовало 60 послодаваца из различитих привредних грана, док их је у Тутину било 20. Њима је Мирзет Бектовић, начелник програма запошљавања и додатног образовања и обука у новопазарској филиајли НСЗ, представио свих 12 актуелних јавних позива и конкурса, а упознао их је и са детаљима који се тичу начина конкурисања.

- Ови догађаји су били изузетна прилика да се, након успешно презентованих програма, у непосредном контакту чују сугестије и предлози локалних привредника, што ће нам помоћи да у наредном периоду услуге које нуди НСЗ буду још боље и ефикасније - рекао је Бектовић.