Дoгађаjи

07.06.2013.

Професёнална ориjентациjа у Бору

U Boru je ovo proleće bilo bogato događajima posvećenim profesionalnoj orijentaciji učenika. Pored sajma profesionalne orijentacije, koji Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Bor organizuje od 2007. godine, i organizovanih poseta učenika, Filijala Bor je učestvovala i na manifestaciji „Ulica profesionalne orijentacije“, koju je prvi put organizovao Tim za profesionalnu orijentaciju opštine Bor.

Sajam profesionalne orijentacije, koji je održan 18. aprila, posetilo je više od 400 osnovaca iz Bora i okoline. Učenicima se predstavilo 8 srednjih škola iz Bora, Zaječara, Negotina, Boljevca, i Jagodine.

Nacionalnu službu za zapošljavanje – Filijalu u Boru u aprilu i maju je posetilo više desetina učenika iz osnovnih i srednjih škola. Cilj ovih organizovanih poseta je upoznavanje učenika sa strukturom i uslugama NSZ, kao i sa poslovima koje obavljaju zaposleni u NSZ. Učenicima je najpre kroz prezentaciju predstavljeno čime se Nacionalna služba bavi, kako je strukturisana i koje usluge nudi poslodavcima i nezaposlenim licima, a zatim su učenici obišli prostorije Nacionalne službe i upoznali zaposlene koji su im govorili o svom poslu.

Manifestacija „Ulica profesionalne orijentacije“ održana je 21. maja. Na manifestaciji su pored Nacionalne službe učestvovale osnovne i srednje škole, borska preduzeća i nevladine organizacije. Na štandu NSZ, učenicima je predstavljen on-lajn „Vodič za osnovce“, a osmaci su bili u prilici da saznaju kako da savladaju strah od završnog ispita.

Tim za profesionalnu orijentaciju opštine Bor, formiran je 12. februara ove godine radi izgradnje integrisanog i održivog sistema usluga PO na lokalu. Od formiranja tim vredno radi, koordiniše aktivnosti institucija, koje sada intenzivno sarađuju i pružaju kvalitetniju pomoć deci i učenicima u oblasti profesionalne orijentacije.