Дoгађаjи

22.04.2013.

Радно - правна конференциjа концерна Агрокор

Kompanija IDEA organizovala je u Beogradu Radno-pravnu konferenciju namenjenu kompanijama u Srbiji koje posluju u okviru Agrokor koncerna (Idea, Frikom, Dijamant, Dijamant Agrar, Jamnica, Nova Sloga, Kikindski Mlin) na kojoj su pored predstavnika Ministarstva rada i socijalne politike, Inspekcije rada, Foruma mladih sa nvaliditetom, i drugih socijalnih partnera, učestvovali predstavnici Filijale za grad Beograd NSZ. Organizatori su pozvali predstavnike NSZ, ukazavši na dosadašnju uspešnu saradnju kako kroz program „Prva šansa", sajmove zapošljavanja, tako i u odabiru radnika sa evidencije NSZ i druge kontakte. Bila je to prilika da se na jednom mestu podele iskustva, znanje i informacije iz područja radnog prava i zapošljavanja.

Vitomir Begović, izvršni direktor Sektora ljudskih resursa Koncerna Agrogor je rekao da je tokom cele prošle godine organizovan niz ovakvih susreta koji su od interesa za sve njihove kompanije kako bi na najbolji način primenili sve zakonske propise kao i konkurse i programe za zapošljavanje i zajednički kroz razmenu pozitivnih iskustava, informacija i ideja pronašli kvalitetnija rešenja na polju rada i radnih odnosa.

Direktorka Filijale za grad Beograd Dragana Konakov- Radovanović je ukazala da je razvijanje partnerskih odnosa sa poslodavcima jedan od prioriteta NSZ. „Verujem da će se dosadašnja uspešna saradnja NSZ i kompanija Agrokor-koncerna nastaviti i proširiti. O dobroj saradnji svedoči i to što je poziv na Konferenciju predstavnicima NSZ uputio Milan Šesto sada rukovodilac Službe kadrovske administracije Kompanije Idea, koga su sa evidencije nezaposlenih savetnici beogradske Filijale selektovali, pripremili i uputili poslodavcu po programu „Prva šansa", kao i veliki broj današnjih radnika Agrokor - koncerna. Veliki prostor za dalju saradnju je u zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kao i ostalih ranjivih grupa na tržištu rada, čije zapošljavanje podstičemo programima i finansijskim merama. ", rekla je direktorka Filijale pozvavši učesnike da iskoriste aktuelne javne pozive koje su 30, marta objavili NSZ i Ministarstvo rada i socijalne politike i zapošljavanja.

Učesnici Konferencije su sa pažnjom pratili prezentaciju mera aktivne politike zapošljavanja, posebno javne pozive namenjene poslodavcima, uslove i načine konkurisanja kao i zakonske obaveze poslodavca i NSZ u procesu utvrđivanja viškova zaposlenih i predlaganja mera za rešavanje njihovog radnog statusa.

Tokom jednodnevnog rada Konferencije koja je imala nekoliko tematskih celina, učesnici su kroz prezentaciju, radionicu i u međusobnoj komunikaciji obradili pitanja iz delokruga inspekcije rada, zapošljavanja osoba sa invaliditetom, izmena Zakona o radu.