Дoгађаjи

26.05.2023.

Сајам дуалног образовања и у Пожаревцу

Регионална привредна комора Браничевског и Подунавског управног округа 24 маја је, у Центру за културу у Пожаревцу, организовала Сајам дуалног образовања, под називом „Корак до практичног знања“, на којем је учествовала и пожаревачка Филијала Националне службе за запошљавање.

По речима организатора, овај догаћај имао је за циљ да допринесе промоцији дуалног образовања међу ученицима завршних разреда основних школа са територије Града Пожаревца. 

На сајму су се представиле средње стручне школе и компаније које сарађују и учествују у практичном образовању будуђих кадрова у разним занимањима. Основци су непосредно могли да се информишу о својој будућој школи и начину стицања формалног и практичног знања. 

Соња Мирић Младеновић, в.д. директора Филијале Пожаревац НСЗ, је упутила ђаке на стручни тим психолога Националне службе надлежан за пружање услуга ученицима у процесу одабира школе и будућег занимања. 

Наиме, услуга Професионалне орјентације је намењена ђацима као помоћ у одабиру будуће школе, као и онима који се још увек двоуме у одабиру даљег школовања. На основу интересовања, способности и вештина ученика, будућим средњошколцима се, посебно прилагођеним психолошким методама, пружа подршка у одабиру занимања и даљем каријерном развоју.

У оквиру Центра за информисање и професионално саветовање (ЦИПС) Филијале Пожаревац НСЗ ову активност дуги низ година спроводи саветница за планирање каријере Милица Дабић. Како је објаснила, у центру ученици могу да решавају on-line тестове за процену сопственог интересовања за одређена занимања и претражују информације о образовним профилима средњих школа и високошколских установа, који се нуде на тржишту.  

На штанду Националне службе будућим средњошколцима је представљена могућност и on-line тестирања преко апликавије на сајту НСЗ, на основу којег ће добити повратну информацију о сопственој заинтересованости за одређена занимања. Поред тестирања, ђаци су на штанду НСЗ могли да добију и „Водич за избор занимања“, као и друге штампане брошуре и материјале припремљене за ову намену.