Дoгађаjи

04.06.2013.

Саjам предузетништва у Штрпцу

U organizaciji Pokrajinske službe za zapošljavanje AP Kosovo i Metohija i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, u četrvtak 30.05.2013.godine u prostorijama Doma kulture u Štrpcu, održan je sajam preduzetništva.

Ideja organizatora sajma preduzetništva je promocija razvoja preduzetništva, stvaranje uslova za preduzetnike da na što bolji način predstave svoje proizvode, koji predstavljaju nacionalni identitet ovog područja Kosova i Metohije. Učesnike sajma predstavljali su kako preduzetnici koji su svoj sopstveni biznis započeli uz finansijsku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje, tako i preduzetnici koji su ovaj događaj iskoristili kao priliku da pokažu rezultate svoga rada i na taj način pronađu svoje mesto na tržištu.

Direktorka Pokrajinske službe zapošljavanja Danijela Vujičić, pozdravljajući prisutne istakla je da,, organizovanje sajmova postalo je tradicija, a ove godine učesnici sajma su preduzetnici. NSZ ove godine nije sama u organizaciji sajma, partner je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, pa je poruka da udruženim snagama, radeći zajedno, možemo učiniti mnogo više,,. Vujičić je istakla ,, da je ideja sajma razvoj preduzetništva na ovom području, predstavljanjem proizvoda koji su nacionalni identitet ovog kraja. Postoji potreba da se stvore uslovi da preduzetnici svoje proizvode plasiraju na tržište centralne Srbije i to predstavlja prioritet. NSZ želi da to realizuje u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju Vlade RS, što predstavlja samo jedan od zadataka koji nas očekuju u narednom periodu,,.

Sajam preduzetništva u Štrpcu zvanično je otvorila Malinka Mitrović, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Pozdravljajući prisutne učesnike i goste, Mitrović je istakla ,, da je zadovoljstvo biti na ovakvom događaju, koji ujedno i predstavlja priliku za sve koji svoju budućnost vezuju za Kosovo i Metohiju. Privreda na ovom području je opterećena mnogobrojnim problemima, ali postoji plan da se određenim merama privreda dovede u stanje u kom je bila pre svih ovih dešavanja. NSZ treba da uključi sve relevantne faktore koji umogu uticati na povećanje stope zaposlenosti. Imajući u vidu specifičnost okruženja, suženost prostora, prosperitet malih i srednjih preduzeća omogućiće održivi opstanak i dalji život ljudi na prostoru Kosova i Metohije,,.

Organizatori su istakli da planiraju u narednom periodu na prostoru Kosova i Metohije, organizovanje sajmova preduzetništva i sličnih događaja, sa željom da podstaknu sve poslodavce na mogućnost plasmana njihovih proizvoda na područje centralne Srbije.

Potrebu organizovanja sajma preduzetništva kroz predstavljanje proizvoda koji su nacionalni identitet ovog kraja, podržali su predstavnici svih relevantnih institucija Republike Srbije koje funkcionišu na ovom području, koje u okviru svojih nadležnosti zajedno sa NSZ mogu uticati na smanjenje broja nezaposlenih na ovom području.