Дoгађаjи

21.11.2013.

Саjам професёналне ориjентациjе у Панчеву

Filijala Pančevo Nacionalne službe za zapošljavanje prvi put je organizovala Sajam profesionalne orijentacije, 14. i 15. novembra, u prostoru Mašinske škole, u Pančevu.

Sajam je bio namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, stručnim saradnicima u školama i ostalim zainteresovanim učesnicima iz oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i socijalnim partnerima. Okupio je 9 srednjih škola, koje su veoma maštovito, kreativno i informativno pristupile ovom događaju. Posetioci sajma, prvenstveno učenici osmih razreda, upoznali su se sa obrazovnim profilima kao i sa uslugama koje su im u okviru profesionalne orijentacije dostupne u filijali NSZ u Pančevu.

Sajam je posetilo više od 800 učenika osmih razreda sa teritorije grada Pančeva, opština Kovačica, Opovo, Alibunar i Kovin, kao i pripadajućih naseljenih mesta. Ovim putem se želi prevenirati pogrešan izbor zanimanja ili smer obrazovanja.

Direktor Filijale Pančevo, Siniša Knežević, istakao je važnost pravovremenog informisanja učenika, kao i mogućnost savetovanja u izboru zanimanja koje nudi Filijala Pančevo, odnosno savetnik za planiranje karijere. Načelnica Odeljenja za profesionalnu orijentaciju i planiranje karijere u Direkciji NSZ, Vesna Čekić, naglasila je izuzetan značaj profesionalne orijentacije kao jedne od funkcija u okviru rada NSZ. Milorad Ilić, direktor Mašinske škole, izjavio je da je ova ustanova, zahvaljujući dobrim kadrovima, do sada uspešno odgovarala potrebama za novim znanjima i veštinama, kao i da zahtevi privrede postaju imperativ za sistem obrazovanja. Učenici, osmaci, smatraju da je ovo dobar način da se pomogne u izboru zanimanja, mada neki od njih već imaju viziju u kom smeru će ići njihovo obrazovanje.