Дoгађаjи

16.04.2013.

Саjам запошљавања и трибина за послодавце у Алибунару

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Pančevo je, 12. aprila 2013. godine, u saradnji sa lokalnom upravom Alibunar, organizovala prvi put sajam zapošljavanja u opštini Alibunar.

Na sajmu je bilo prisutno više od 20 poslodavca koji su ponudili oko 100 slobodnih radnih mesta iz različitih područja rada i stepena stručne spreme. Svoje radne biografije imali su priliku da prilože: pekari, administrativni radnici, gerontodomaćice, pomoćni radnici, medicinski radnici, prodavci, vodoinstalateri, građevinski radnici, bageristi, rukovaoci građevinskim mašinama, vozači, radnici na reciklaži, diplomirani ekonomista, socijalni radnik, inženjer bezbednosti na radu.

Sajam je postio veliki broj nezaposlenih, ali i onih koji promenu posla. Takođe, sajam su posetili i jedan broj učenika osnovnih i srednjih škola koji su se u okviru programa profesionalne orijentacije upoznali sa potrebama tržišta rada za određenim zanimanjima.

Sajam je otvorio Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski. Pozdraviviši učesnike, istakao je da je opština Alibunar svoju konkurentnost pokazala sa dve relativno velike investicije, koje će kroz otvaranje kancelarije za lokalno ekonomski razvoj doprineti većem zapošljavanju.

U okviru sajma održana je i tribina „Mere aktivne politike zapošljavanja u 2013. godini“, koju su organizovali Pokrajinska služba za zapošljavanje i filijala NSZ Pančevo, u saradnji sa opštinom Alibunar. Teme tribine bile su sagledavanje stanja na lokalnom tržištu rada i predstavljanje Mera aktivne politike zapošljavanja, sa akcentom na Javne pozive NSZ namenjene poslodavcima.

U ime domaćina, učesnike skupa pozdravio je Dušan Jovanović, predsednik Opštine Alibunar, naglasivši značaj brojnih podsticajnih mera koje se realizuju sa svih nivoa vlasti. On je ukazao na značaj Sporazuma o formiranju Regionalnog saveta za zapošljavanje opština Vršac, Bela Crkva, Plandište i Alibunar, koji između ostalog, treba da doprinese boljoj pokretljivosti radne snage u regionu.

Zamenica direktora Pokrajinske službe za zapošljavanje, Snežana Sedlar predstavila je aktuelne Javne pozive Nacionalne službe za zapošljavanje, sa posebnim osvrtom na posticajne mere koje su usmerene ka poslodavcima. Pored toga, ona je istakla nastojanja Pokrajinske službe za zapošljavanje da se kroz jačanje saradnje sa poslodavcima i svim relevantnim institucijama stvori ambijent koji će doprineti poboljšanju situacije na tržištu rada.

Direktor filijale Pančevo, Siniša Knežević izneo je podatak da je kroz različite programe zapošljavanja, tokom prošle godine, u opštini Alibunar zaposleno 45 lica. Ujedno, najavljeno je potpisivanje Sporazuma između filijale Pančevo i opštine Alibunar, sa intencijom jačanja saradnje u realizaciji Mera aktivne politike zapošljavanja.