Дoгађаjи

27.12.2012.

Саjам запошљавања на Звездари

Posao i za osobe sa invaliditetom

„Tražim posao u svojoj struci, pejzažna arhitektura, ali dok ga ne nađem radiću šta god. Ne mogu da gubim vreme čekajući posao za koji sam se školovala. Moram da radim, mogu da budem i poslastičar, radila sam i u pekari, ili da se prekvalifikujem za vaspitača, koji se ovde na sajmu traže“ rekla je 37-godišnja Jelena, jedna od nezaposlenih sugrađana koji su došli da na sajmu zapošljavanja na Zvezdari potraže posao.

Sajam su krajem decembra u holu Više poslovne škole u Beogradu organizovale Služba Zvezdara beogradske Filijale i Gradska opština Zvezdara. Na štandovima 17 poslodavaca u ponudi je bilo oko 100 radnih mesta za radnike različitih zanimanja i kvalifikacija. Tražili su se radnici obezbeđenja, komercijalisti, elektro i građevinski inženjeri, ekonomisti, pedijatrijske sestre, vaspitačice. Posao na sajmu potražile su i osobe sa invaliditetom zainteresovane za radno mesto prodavca.

„Ovo je šesti ovogodišnji sajam zapošljavanja u organizaciji Filijale za grad Beograd na kojima je više od 700 nezaposlenih Beograđana našlo posao a verujemo da će broj biti i veći nakon ovog sajma jer rezultate zapošljavanja pratimo šest meseci nakon održanih sajmova. Ovaj sajam je ponudio i 20 radnih mesta za osobe sa invaliditetom čime se na neki način izdvojio u pokazanoj društvenoj i socijalnoj odgovornost u zapošljavanju te kategorije nezaposlenih sugrađana“ kazala je Dragana Konakov Radovanovič direktorka beogradske Filijale NSZ.

Edip Šerifov predsednik Opštine Zvezdara je rekao da ta beogradska Opština ima odličnu saradnju sa Nacionalnom službom zapošljavanja. „Radili smo na više projekata, od sajmova zapošljavanja do job kluba preko koga je 221 osoba od 1000 koja je prošla taj program u predhodnih 5 godina našla posao. Kada bi sve lokalne samouprave u Srbiji, a njih je 170 radili to što mi radimo sa Službom zapošljavanja, to bi na nekom četvorogodišnjem nivou bilo 30 do 40 hiljada novih radnih mesta. Do kraja godine na Skupštini opštine donosimo lokalni plan za zapošljavanje a očekujemo i Zakon o socijalnom preduzetništvu što će doprineti smanjenju nezaposlenosti na Zvezdari“, rekao je Šerifov.