Дoгађаjи

26.04.2013.

Саjам запошљавања у Крушевцу

U kruševačkoj Hali sportova juče je održan sajam zapošljavanja, koji 20-ti put zaredom organizuje Filijala Kruševac NSZ. Sajam je svečano otvorio gradonačelnik Grada Kruševca Bratislav Gašić, koji je istakao da je prioritetan cilj i ujedno najteži zadatak veće zapošljavanje građana i otvaranje novih radnih mesta.

„Zato lokalna samouprava čini sve kako bi se stvorio ambijent koji je atraktivan i funkcionalan za investitore“, naglasio je Gašić. Sa ovim se složio i direktor Filjale Kruševac Predrag Marković koji se osvrnuo i na značaj prekjučerašnjeg potpisivanja Sporazuma sa lokalnom samoupravom.

Na sajmu se predstavio 31 poslodavac, a ponuđeno je 224 slobodnih radnih mesta. Najatraktivniji poslodavc je bio „Erste company“ iz Turske koji je na sajmu tražio 48 radnika pretežno drvnoprerađivačke struke. Veliku pažnju su privukle i uspešne firme, kao što su “Rubin“, „Vino Župa“, „Viva 92“, „ Oktagon“, i drugi.

Kada su u pitanju tražena zanimanja, prednjačili su trgovci, prodavaci i komercijalisti za rad na terenu, stolari, tapetari, ekonomska i građevinska struka, a tražen je i veći broj inženjera poljoprivrede, tehnologije i mašinskih inženjera. Zanimljivo je da je čak 16% potražnje bilo za licima sa VII stepenom stručne spreme, dok potražnje za licima bez kvalifikacija skoro da nije bilo.

Uzimajući u obzir tražena zanimanja, saradnici Filijale Kruševac su ciljano pozvali preko 500 lica sa evidencije nezaposlenih, a posećenost je bila znatno veća. Poslodavci su iskazali zadovoljstvo kako organizacijom sajma tako i brojem i kvalitetom kandidata koji su podnosili svoje radne biografije. Ostvareni rezultati će biti vidljivi za šest meseci.