Дoгађаjи

30.05.2013.

Саjам запошљавања у Панчеву на отвореном

U sredu, 29. maja 2013. Godine, ispred zgrade Gradske uprave, održan je Sajam zapošljavanja i letnjih praksi, koji su organizovali grad Pančevo i Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Pančevo.

Sajam je bio podeljen na dve celine - jednu su činili poslodavci koji oglašavaju slobodna radna mesta (30 poslodavaca ponudilo je blizu 100 radnih mesta za različita područja rada i stepen stručne spreme), a drugu oko 20 poslodavaca koji učestvuju u programu „Studentske letnje prakse“.

Priliku da predaju svoje biografije imali su prodavci, borverkisti, metalostrugari, komercijalisti, agenti prodaje, pravnici, veb programeri, monteri, šivači, kuvari, konobari, dipl. inženjer zaštite bilja, diplomirani veterinar, inženjer za bezbednost i zdravlje na radu, radnici FTO, nekvalifikovani radnici i mnogi drugi.

Na Sajmu su, pored Gradske uprave grada Pančeva, bili prisutni i Regionalna privredna komora Pančeva, kao i Vojvodina metal klaster.

Otvarajući Sajam zapošljavanja i letnjih praksi zamenik gradonačelnika grada Pančeva, Saša Pavlov, je izjavio da problem velikog broja nezaposlenih može da bude rešen samo pokretanjem privredne aktivnosti, što predstavlja jednu od strateških aktivnosti kojima lokalna samouprava pristupa problemu nezaposlenih u Pančevu. „Druga je rad Saveta za zapošljavanje, za čiji rad je i ove godine, uz sve finansijske poteškoće obezbeđen isti iznos sredstava kao i prošle godine, tako da smo sada u prilici da najavimo da će već sutra biti raspisani javni pozivi za studentske letnje prakse, stručne prakse, javne radove, subvencije za samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta,“ naglasio je Pavlov.

Direktor pančevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Siniša Knežević, zahvalio se svim poslodavcima koji su prihvatili poziv i predstavili svoja slobodna radna mesta i mogućnosti za obavljanje prakse na današnjem Sajmu. Knežević je poručio nezaposlenim licima da moraju da zauzmu aktivnu ulogu u traženju posla i da je dolazak na Sajam zapošljavanja i letnjih praksi odlična prilika za susret ponude i tražnje na tržištu rada. On je podsetio da Filijala NSZ u Pančevu ima tradiciju dugu 10 godina, kada se radi o organizaciji ovakvih sajmova, a da je za to vreme u našem gradu organizovano ukupno 17 sajmova.

Raduje činjenica da je interesovanje poslodavaca za sajam veoma prisutno, a takođe i želja da naredna godina gradu donese nove investicije, olakšice u radu privrednicima, a time i mogućnost bržeg rešavanja problema nezaposlenosti.

Sajam zapošljavanja i letnjih praksi u Pančevu je po broju poslodavaca koje je okupio najveći sajam ove vrste, koji je održan u Vojvodini ove godine. Ujedno, to je i prvi put da se jedan ovakav sajam organizuje na otvorenom.

Generalni pokrovitelj sajma zapošljavanja je Grad Pančevo, a medijski sponzor je nedeljni list „Pančevac“.