Дoгађаjи

20.11.2023.

Субвенције за 13 нових предузетника у Неготину

Захваљујући мерама активне политике запошљавања предвиђеним Локалним акционим планом запошљавања за Општину Неготин, 13 нових предузетника је започело сопствени посао у том граду.

Уговоре о додели субвенција за самозапошљавање уручили су им 15. новембра у Општинској управи Неготина председник Општине Владимир Величковић и в.д. директора борске филијале Националне службе за запошљавање Лидија Начић.

Величковић је том приликом изразио велико задовољство што се, како је рекао, успело у намери да се ове године изађе у сусрет свим суграђанима који су желели да отворе своје предузетничке радње. За ове намене из општинског буџета је издвојен 2,1 милион динара, додао је, док је НСЗ учествовала у финансирању са 1,8 милиона динара.

- За наредну годину планирамо да определимо још већи износ и сматрам да је ово добар пример и подстрек да и у наредном периоду свима који желе и имају визију дамо шансу и пружимо руку да покрену сопствени посао - истакао је Величковић и поручио да су Општина и Национална служба увек ту да их на том путу подрже.

Према речима Лидије Начић, ове године је чак 30 Неготинаца отворило своје предузетничке радње, од тога њих 17 захваљујући НСЗ и субвенцијама из републичког буџета, а њих 13 уз помоћ средстава које су заједнички издвојили Општина и НСЗ.

- Како већи удео незапослених особа на евиденцији Филијале Бор НСЗ чине жене, посебно нас радује помак у области женског предузетнишва, који из године у годину примећујемо. Ове године је међу 30 нових предузетника чак 13 жена – рекла је Начићева.

Делатностии за које су се корисници субвенције определили прилично је разнолик, те међу њима има козметичара, молера, произвођача ћумура, производа од пластике, предузетника који ће се бавити сервисирањем атомобила, пружати услуге чишћења и одржавања зграда, хемијског чишћења, копања бунара, производити еко козметику, поправљати и одржавати комуникациону опрему и сл.

Једна од корисница субвенције, млада фармацеуткиња Ања Хаџић Пејчиновић, је објаснила да покреће производњу еколошких, природних козметичких препарата, без пластичних паковања, чиме ће допринети смањењу отпада и загађења са којим се све више боримо.

- Желела бих да се захвалим за овакав вид подршке који ми је много помогао да своју бизнис идеју додатно уобличим и видим да има смисла ићи тим путем. По струци сам фармацеут и желела сам да спојим неко своје стручно знање на изради препарата према типовима коже и решавању различитих проблема са кожом, са еколошким делом целе приче - објаснила је креаторка бренда „ЕЦОСМЕТИЦ“.