Дoгађаjи

10.10.2024.

Свечана додела одлука за самозапошљавање у Краљеву

Филијала Краљево Националне службе за запошљавање, уз подршку Града Краљева, организовала је 8. октобра свечано уручење одлука по програму доделе субвенција за самозапошљавање. Реализацију програма суфинансирали су Град и НСЗ, а одлуке су корисницима уручили градоначелник Предраг Терзић и директорка краљевачке Филијале за запошљавање Снежана Прелић.

Терзић је подсетио да су Град и краљевачка Филијала НСЗ и ове године издвојили значајна финансијска средства за самозапошљавање. Град је из свог буџета обезбедио 4.000.000, навео је, а НСЗ додатних 3.950.000 динара.

- Захваљујући том новцу, чак 26 наших суграђана ће моћи да покрене сопствени посао. Поред великог броја људи који теже да раде у државној служби, локалној самоуправи или који настоје да нађу посао код приватника, данас су са нама млађи људи, али и они нешто старији, који желе да се боре и сами започну посао. То су људи који су преузели иницијативу и који имају идеју и знање, и који желе да успеју и нешто створе, а то сигурно треба подржати и похвалити. На самом почетку је најважније да им помогнемо и верујем да ће им ова помоћ бити значајна и да ће успети да реализују своје идеје и зараде новац за себе и своје породице - поручио је први човек Града.

Директорка Филијале Краљево НСЗ је објаснила да је за Програм самозапошљавања конкурисало укупно 55 незапослених, односно дупло више заинтересованих него што је износила овогодишња квота.

- Овај вид субвенције је веома интересантан незапосленима. По други пут ове године додељујемо средства, а сада је извор финансирања заједнички, док је у првом делу године НСЗ помогла својим средствима чак 82 незапослена само са територије града Краљева. Након ове доделе, укупно 108 незапослених Краљевчана је у овој години покренуло сопствени бизнис уз помоћ државних субвенција у укупном износу од 32.350.000 динара – навела је Прелићева.

Што се тиче врсте предузетништва, корисници програма прате трендове који се односе на привреду Краљева, кажу у НСЗ и конкретизују да су упитању популарне делатности, попут производње намештаја, елемената од бетона и кованог гвожђа, али и занатско-услужних делатности, а нису изостали ни интелектуални послови какве обављају консултантске агенције, адвокатске канцеларије и пројектни бирои…

Један од корисника програма, Владимир Поповић, који је субвенцију добио за посао паковања меда и шећера, захвалио се Националној служби и Граду на добијеним средствима јер, како је истакао, она представљају ветар у леђа за прве кораке у покретању сопственог бизниса.

И будућа предузетница Ивана Грујић, која ће отворити фризерски салон, такође каже ће јој 300.000 динара добијене субвенције много значити у ситуацији када бизнис треба покренути од нуле.

За спровођење мера подршке запошљавању у 2024. години, из градског буџета су издвојена средства у укупном износу од 10.000.000 динара, од чега је 6.000.000 динара намењено за спровођење мера активне политике запошљавања, уз суфинансирање од стране краљевачке Филијале НСЗ. Заједно са НСЗ, Градска управа ове године спроводи програме самозапошљавања, стручне праксе и јавних радова.