Дoгађаjи

26.04.2013.

Свет рада и образовања

Nastavljajući tradiciju, Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Sombor je i ove godine u saradnji sa partnerima Gradom Somborom, opštinama Apatin, Odžaci i Kula, Regionalnom privrednom komorom i Školskom upravom, organizovala jedinstvenu sajamsku manifestaciju „Svet rada i obrazovanja“.

Ovo je jedinstvena manifestacija zbog činjenice da se na jednom mestu okupljaju sve srednje škole i fakulteti čija su sedišta i departmani na području Filijale Sombor, kao i preduzetnici koji su uz finansijsku podršku Nacionalne službe ze zapošljavanje i Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova pokrenuli sopstveni biznis u uspešno se pozicionirali u svetu rada.

Sajam je otvorio gradonačelnik Grada Sombora, Nemanja Delić. U svom obraćanju pozdravio je prisutne i izrazio zadovoljstvo što je grad Sombor domaćin manifestacije ovog tipa, s nadom da će sajam opravdati očekivanja svih posetioca. Ispred NSZ prisutnima se obratio načelink Sektora za upravljanje kvalitetom, Zoran Rakić.

Pomoćnica sekretara Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Anita Beretić, istakla je da je saradnja Pokrajinskog sekretarijata i Nacionalne službe izuzetno uspešna, te da ove institucije imaju zajedničku misiju: kako zaposliti što veći broj nezaposlenih lica.

Sajam su posetili maturanti osnovnih i srednjih škola sa teritorije Zapadnobačkog okruga, kao i mnogobrojni posetioci. Oni su imali priliku da se upoznaju sa mogućnostima upisa u 18 srednjih škola i 7 fakuleta Zapadnobačkog okruga. Takođe se pružila mogućnost razmene iskustava, znanja i ideja sa 21 preduzetnikom i 5 udruženja građana, preduzetnika i žena. Predstavljanje Regionalnih privrednih komora iz okruženja sajmu je dalo međunarodni karakter. Ove godine predstavile su se Regionalne privredne komore iz Osijeka i Kečkemeta.

Cilj sajma je pružanje informacija učenicima i roditeljima o obrazovnim profilima i zvanjima, kako bi doneli valjanu odluku o nastavku školovanja. Maturanti koji ne planiraju nastavak školovanja dobili su priliku da se upoznaju sa svetom preduzetništva i uslugama koje pruža Nacionalna služba za zapošljavanje. Značaj sajma se ogleda i u unapređenju partnerstva institucija u Okrugu, promovisanje preduzetništva kao značajne privredne grane i povezivanje sveta rada i obrazovanja.

Na sajmu su održane tri radionice: prva za stručne saradnike osnovnih i srednjih škola, druga za učenike osnovnih škola, a u treću radionicu su uključeni roditelji. Uključivanje roditelja u radionice je novina u radu, čime će se poboljšati informisanost roditelja, kako bi pomogli deci u procesu odlučivanja o daljem školovanju. Kvalitet sajma je upotpunila panel diskusija „Volontiranje – izazov i perspektive“ čiji je domaćin bila Kancelarija za mlade iz Apatina.