Дoгађаjи

22.11.2012.

Трећи саjам професёналне орjентациjе

Danas je u Vršcu, u Velikoj sali Hotela Srbija održan treći po redu sajam profesionalne orijentacije. Sajam su otvorili zamenik predsednika opštine, Zoran Tomić i načelnica odeljenja za profesionalnu orijentaciju i planiranje karijere, Vesna Čekić iz direkcije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Zamenik predsednika je poželeo sreću svim osnovcima u izboru srednje škole i budućeg zanimanja i rekao da opština Vršac čini sve da uslovi školovanja u Vršcu budu na evropskom nivou. „Borimo se za to da kada završite svoje škole pronađete adekvatno zaposlenje. Juče je u tehnološkom parku otvorena prva fabrika, za par meseci će biti otvorena druga, a sledeće godine će biti još novih investicija“, dodao je Tomić.

Načelnica odeljenja za profesionalnu orijentaciju i planiranje karijere, Vesna Čekić ukazala je na činjenicu da Nacionalna služba ima bitnu ulogu u prevenciji nezaposlenosti. Jedan od načina je i organizacija ovakvih sajmova, gde deca imaju priliku da dobiju informaciju o nastavnim programima svih škola. Ovo je dobar primer saradnje škola, lokalne samouprave i vršačke filijale da se pomogne unapređenje obrazovanja i kasnijeg zapošljavanja.

Sajam profesionalne orijentacije posetilo je oko 500 učenika osmih razreda iz četiri osnovne škole iz Vršca, kao i osmaci iz osnovnih škola iz Uljme, Izbišta, Velikog Središta, Gudurice, Pavliša i Kuštilja. Učenicima su se kroz zanimljive prezentacije predstavile srednja Hemijsko-medicinska škola, vršačka Gimnazija, školski centar „Nikola Tesla“, Poljoprivredna škola, kao i škola za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Varjaški“ i muzička škola „Josif Marinković“.

Učenici osmih razreda su takođe imali priliku i da se upoznaju sa radom Nacionalne službe za zapošljavanje na čijem štandu su mogli dobiti informator o obrazovnim profilima u srednjim školama sa teritorije opštine Vršac, kao i da urade test za izbor zanimanja na računarima.