Дoгађаjи

25.09.2024.

У Алексинцу нових 48 предузетника

У свечаној сали Комитета у Алексинцу 20. септембра су додељене одлуке за 48 корисника програма самозапошљавања који се спроводи на основу споразума о суфинансирању програма запошљавања између Општине Алексинац и Националне службе за запошљавање.

Грантове за покретање самосталне делатности незапосленима су доделили председник Општине Алексинац Далибор Радичевић, његов заменик Милош Милошевић, директор Филијале Ниш НСЗ Бобан Матић и његова заменица Вања Стојковић.

- Данашњи догађај је резултат добре сарадње Националне службе са Општином која је препознала политику запошљавања и као један од својих приоритета сваке године издваја значајна средства за запошљавање и радно активирање суграђана. Ове године Општина учествује у финансирању мера активне политике запошљавања са 5.400.000 динара, а НСЗ са 20.000.000 динара. Ова средства су планирана за запошљавање 81 незапосленог. Поред тога, издвојили смо и додатних 4.600.000 динара за ангажовање 25 незапослених на јавним радовима код седам послодаваца – објаснио је Радичевић.

Пожелевши будућим предузетницима срећу и успех у пословању, директор нишке Филијале НСЗ им је поручио да се током бављења приватним послом увек за помоћ могу обратити Националној служби као доброј адреси за сваки вид подршке у пословању, али и при будућем запошљавању нових радника.

Једна од корисница субвенције Силвана Младеновић, по занимању струковни физиотерапеут, планира да отвори салон за масажу.

- На евиденцији незапослених сам годину дана. Радила сам као физиотерапеут у приватним салонима десет година у Соко Бањи и сада желим да се осамосталим и остварим неке своје идеје - казала је Младеновићева.

Александар Станковић, механичар за грејну и расхладну технику, има у плану отварање погона за производњу хидрауличне опреме. Он каже да се већ тиме бавио и да сада, у почетку, у посао улази сам, а за касније ће да види.

Прилику да покрене сопствени посао преко суфинансирања Општине и НСЗ програма самозапошљавања у прошлој години је добило 46 незапослених са територије Општине Алексинац.

Субвенција за самозапошљавање се додељује у једнократном износу од 300.000 динара, односно 330.000 динара за особе са инвалидитетом (ОСИ), ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва, као и за оснивање привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос.